Във вторник Европейският парламент одобри правила за забрана в ЕС на продажбата, вноса и износа на стоки, произведени с помощта на принудителен труд, предава "Ройтерс".

Този ход беше провокиран от депутати от ЕС, загрижени за правата на човека в китайската провинция Синдзян.

Съединените щати приеха подобен закон през 2021 г., за да предпазят своя пазар от продукти, потенциално опетнени от нарушения на човешките права в Синдзян, където правителството на САЩ твърди, че Китай извършва геноцид срещу уйгурските мюсюлмани.

Китай отрича злоупотреби в Синдзян, основен производител на памук, който също така доставя голяма част от световните материали за слънчеви панели.

Националните власти в блока от 27 държави или изпълнителната комисия ще могат да разследват подозрителни стоки, вериги за доставки и производители. Предварителните разследвания трябва да приключат в рамките на 30 работни дни.

Ако даден продукт се счита за произведен с помощта на принудителен труд, вече няма да е възможно той да се продава на пазара на ЕС и пратките ще бъдат задържани на границите на ЕС.

"Днес по света 28 милиона души са в капан в ръцете на трафиканти на хора и държави, които ги принуждават да работят срещу малко или никакво заплащане. Европа не може да изнася ценностите си, докато внася продукти, произведени с принудителен труд. Фактът, че ЕС най-накрая има законът за забрана на тези продукти е едно от най-големите постижения на този мандат", каза Мария-Мануел Лейтао-Маркес, португалски член на Алианса на социалистите и демократите в парламента.

Европейският парламент одобри закона с голямо мнозинство от 555 гласа "за", 6 "против" и 45 "въздържал се".

За да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен от страните от ЕС - последна стъпка, която обикновено е формалност.

Страните от ЕС ще трябва да започнат да прилагат закона до три години.

Китай се ядоса на "политическите манипулации" на Германия

Китай се ядоса на "политическите манипулации" на Германия

След ареста на предполагаем китайски шпионин