Брюксел е подготвил третия списък със санкции срещу беларуски официални лица и компании за фалшифициране на резултатите от президентските избори в страната и насилие по време на протестите.

Очаква се днес документът да бъде разгледан от постоянните представители на страните от ЕС, а в края на седмицата той ще бъде одобрен на министерско ниво. След това списъкът трябва да бъде публикуван в официалния вестник на ЕС, с което ще влезе в сила.

Над 130 задържани на нов протест срещу Лукашенко в Беларус

Над 130 задържани на нов протест срещу Лукашенко в Беларус

В Минск и други градове се проведоха демонстрации и днес

Традиционно имената на бъдещите засегнати от санкциите, както и имената на компаниите не се разкриват. Мерките включват забрана за влизане в Европейския съюз и замразяване на активи.

В началото на август в Беларус се проведоха избори за държавен глава. Според контролираните от президента Александър Лукашенко изборни власти той ги спечели за шести път с 80,1% от гласовете, побеждавайки Светлана Тихановска. По този повод в страната започнаха протести, които продължават и до днес, най-мащабните - всяка неделя.

Полицаи и военни в Беларус признават, че са изпълнявали престъпни заповеди

Полицаи и военни в Беларус признават, че са изпълнявали престъпни заповеди

В отворено писмо настояват за нови избори...

След встъпването в длъжност на Лукашенко ръководителят на дипломацията на ЕС Жосеп Борел настоя, че процедурата по инаугурацията е лишена от демократична легитимност и води до задълбочаваща се криза в страната. По думите му президентът не е готов за вътрешен диалог с опозицията.

В началото на октомври ЕС наложи санкции срещу 40 белоруски официални лица, главно служители на службите за сигурност и представители на избирателните органи. Лукашенко не беше включен в първия списък.

През ноември обаче Брюксел обяви допълнителни индивидуални санкции срещу 14 граждани на Беларус, включително президента на страната и сина му Виктор. Европа ги държи отговорни за репресии срещу политически опоненти и мирни демонстранти по време на президентската предизборна кампания и след изборите, както и за сплашване на журналисти.

Тихановска: ЕС много се бави с помощта за Беларус

Тихановска: ЕС много се бави с помощта за Беларус

Що се отнася до Европейския съюз, това е нашата болка