Изграждането на две независими и координирани системи за противоракетна отбрана ще е от взаимна полза и на двете страни за посрещане на заплахите за сигурността. Това заяви в Брюксел военният министър Аню Ангелов. В Брюксел той участва в срещата на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО.

По време на официалния си брифинг, Ангелов посочи, че е била проведена и първата от август 2008г. насам среща НАТО - Русия на равнище министри на отбраната. По думите му тя е протекла „с конструктивен дух на сътрудничество".

Аню Ангелов допълни, че са били обсъждани и конкретни дейности на сътрудничеството между НАТО и Русия, включително по ПРО. По отношение на противоракетния щит военният министър посочи, че изграждането на две отделни системи ще е от полза за всички. Като друг приоритет той посочи провеждането на съвместни учения по противоракетна отбрана на театъра на военните действия.

Ангелов посочи, че страната ни е потвърдила позицията си за неделимост на сигурността в НАТО и за осигуряването на еднакво ефективна защита на територията и населението на всички страни-членки, като всички опции за географско разположение на елементите на системата са отворени за обсъждане.

„В изказването си посочих, че противоречията по ПРО не трябва да спират процеса на преговори за определяне на политическите принципи и цели,както и техническите параметри на координация на двете отделни системи. В случая не трябва страните да се придържат към принципа "нищо не е договорено, ако не е договорено всичко", заяви Ангелов.

По темата „Либия" той посочи, че има консенсус по въпроса, че НАТО не бива да има водеща роля в периода след конфликта, както и че Алиансът няма да изпраща войски за сухопътна операция. Ангелов е на мнение, че НАТО трябва да има само поддържащи функции, а основната работа в Либия след свалянето на Кадафи трябва да се върши от ООН и Контактната група за Либия.

Министърът на отбраната коментира, че налагането на оръжейно ембарго и забранена за полети зони продължават успешно. Аню Ангелов подчерта, че силите на Кадафи са с намален потенциал, но все още са опасни за цивилното население и заради това страната ни е подкрепила удължаването на операцията с три месеца.

За Афганистан министърът заяви, че има прогрес по отношение на сигурността и тече подготовка за постепенното прехвърляне на отговорността към местното правителство. Афганистан остава основен приоритет. Запазва се ангажиментът на страната ни в операцията, като добавяме 7 инструктори в Тренировъчната мисия на НАТО, както и готовност за поддържане на контингента ни в Афганистан в сегашния му състав през 2011 г.", подчерта той.

Според Аню Ангелов, най-големият успех в рамките на срещата е утвърждаването на предложението за състава и географското разположение на новата командна структура на НАТО. Тя ще е с по-малък личен състав и в по-голяма степен ще отговаря на изискванията за съвместни операции.