Социологът Андрей Райчев обяви, че европейците много добре разбираме, че рано или късно трябва да си направим армия. По думите му обаче това не се прави, защото никой не иска да дава пари дори за най-простото - да имаме 10 000 граничари и добре да си затворим границите.  

Според него има два въпроса, които напрягат Европа.

"Най-големият е мигрантският и проблемът е, че реагираме по различен начин. Вторият въпрос е Русия - има истерично отношение към Русия", коментира той в сутрешния блок на БиТиВи.

По думите му, Тръмп може да се превърне в трети фактор, който напряга Европа, като според него не е толкова важно как ще реагираме, колкото това да реагираме заедно.

"Еврозоната е много по-важният въпрос за нас, решаващият. Това ще е окончателното влизане в Европа. Хората се страхуват от това, навсякъде, където се въвежда това, се случва едно леко повишение на цените.

Струва си да платим много малка цена още, но да извървим този път. Ще спаднат лихвите, ще станем елемент от най-успешното икономическо пространство в света или на второ място, никак не е малко. Ако някой си мисли, че веднага ще му се вдигне стандарта, си прави илюзии, но като цяло в дългосрочен план е много важно", настоя социологът.