Европейците са по-склонни да се доверят на Владимир Путин и Си Дзинпин да направят правилните действия по отношение на световните въпроси, отколкото президентът на САЩ Доналд Тръмп, според проучване представено от Мюнхенската конференция за сигурност, цитирано от "Евронюз".

Междувременно мнозинството от респондентите в повечето от седемте страни, изследвани от американския Pew Research Center, твърдят, че имат доверие на Ангела Меркел и на Еманюел Макрон.

Но Мюнхенската конференция за сигурност, която публикува констатациите, предупреди, че Европейският съюз е "особено зле подготвен" за това, което се описва като "новата ера на конкуренция на големите сили".

Германският канцлер Меркел, която бе принудена от вътрешни политически ветрове да се оттегли от ръководството на своята партия в края на миналата година, се оказва най-надеждна да взема правилни решения сред седем световни лидери.

Меркел получава наградата Фулбрайт за международно разбирателство

Меркел получава наградата Фулбрайт за международно разбирателство

Тя въплъщава най-доброто от лидерството във времена на безмилостни глобални кризи и предизвикателства

Тя е следвана от Макрон, чиято популярност спада след протестите на "жълтите жилетки". И все пак и двамата са подкрепени от мнозинството от респондентите във всяка изследвана страна - Канада, Франция, Германия, Япония, САЩ, Русия.

Интересното е, че респондентите във Франция и Германия предпочитат да се доверят на лидера на другата страна.

Въпреки това, докато мнозинството от американците имат доверие на двамата европейски лидери, френските и германските респонденти не следват тази реципрочност спрямо Тръмп.

Всъщност те е най-малко вероятно да повярват, че американският президент Тръмп би действал правилно, като само 10% от германците и 9% от французите му вярват по някакъв начин.

Вместо това между два и три пъти повече от тях смятат, че Путин и Си Дзинпин ще вземат правилно решение по отношение на световните дела

Тръмп е и единственият лидер, на когото мнозинството от гражданите на страната му не се доверяват - 48%. На другия край на спектъра, 81% от руснаците се доверяват на техния лидер.

Докладът беше публикуван преди конференцията за сигурност в Мюнхен, която се занимава с международната политика за сигурност.

НАТО подготвя отбраната си в условия без ядрен договор - ИНФ

НАТО подготвя отбраната си в условия без ядрен договор - ИНФ

Не възнамерява да разполага нови ракети в Европа

Тазгодишното събитие, което започва в петък, идва след като и САЩ, и Русия обявиха плановете си да се оттеглят от ядрения Договора ИНФ, и призовава за премахване на ядрени ракети с обхват от 500 до 5000 км от европейския регион.

Волфганг Ишингер, председател на Мюнхенската конференция за сигурност, заявява в доклада, че "между Съединените щати, Китай и Русия се развива нова ера на конкуренция на големите сили, придружена от известен вакуум на лидерите в това, което е известно като либерален международен ред."

Докладът предупреждава, че Европейският съюз е "особено зле подготвен" в тази нова област.

Галъп: Хората губят доверие в световните лидери

Галъп: Хората губят доверие в световните лидери

Ангела Меркел запазва челно място в класацията за политиците