Европейският съд по правата на човека постанови, че Русия не е успяла да предотврати обсадата на училището в Беслан през 2004 г., в която загинаха повече от 330 души, съобщава БиБиСи.

Операцията за прекратяването на обсадата с използването на тежко въоръжение като танкове, гранатомети и огнехвъргачки и последвалото разследване също са били силно разкритикувани от съда.

Русия е нарушила европейските закони за правата човека.

При обсадата чеченски бунтовници взеха повече от 1000 заложници, повечето деца.

Обсадата приключи, след като руските сили щурмуваха сградата. Оцелели твърдят, че руските спецчасти са използвали прекомерна сила.

Пет години след Беслан - страхът остава

Пет години след Беслан - страхът остава

Пърна картина на случилото се и до този момент няма

Нито един руски властник не беше подведен под отговорност за големия брой жертви, сред които бяха 186 деца. Още 750 души бяха ранени.

Маскирани мъже и жени, носещи колани с експлозиви, нахълтаха в училището, откривайки стрелба в двора, след като церемонията, отбелязваща началото на учебната година, е приключвала.

Заложниците - ученици, учители и родители - бяха натъпкани в техния училищен физкултурен салон, като бяха заложени бомби. Техните похитители настояваха руските войски да се изтеглят от Чечня.

Напрегнатата обсада приключи внезапно на третия ден с две смъртоносни експлозии и интензивна стрелба. Очевидци определиха операцията на руските спецчасти като хаотична, посочвайки, че спецчастите са използвали прекомерна сила и тежки оръжия.

Само един от похитителите беше заловен жив и изправен на съд.

В продължение на повече от десетилетие оцелели и роднини задават въпроса дали обсадата е можело да бъде предотвратена и дали толкова много хора трябваше да загинат в спасителната операция.

Те подчертават, че руските власти, включително президентът Владимир Путин, са се провалили в отговора на заложническата криза и са игнорирали разузнавателна информация, показваща, че е бил планиран сценарий с взимане на заложници.

Руското разследване на събитията влезе в задънена улица преди няколко години. Така повече от 400 оцелели и роднини се обърнаха към Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Съдът е управляван от Съвета на Европа, паневропейска организация за правата на човека, в която членува и Русия. Съветът на Европа е отделна от Европейския съюз институция.

Съдът е разпоредил Русия да изплати 2,955 млн. евро обезщетения и 88 хил. евро за разходи по делото

Кремъл определи заключенията на Европейския съд по правата на човека като "неприемливи", като Русия не можела да се съгласи с неговото определение. Русия ще обжалва решението.