Изборите за европарламент в Хърватска преминаха при ниска избирателна активност, предадоха информационните агенции.

Избирателните секции бяха отворени в 7:00 ч. местно време, а изборният ден продължи до 19:00 ч.
До 16:00 ч. бяха гласували едва 14.63% от хърватите, имащи право на глассъобщи агенция „Новости".

За 12-те места, отредени за Хърватска в Европейския парламент, претендират 336 души, издигнати от 19 партии, 8 коалиции и един инициативен комитет.

Гласуваните премина без инциденти.
Право на глас в евровота имаха 3.74 милиона хървати.

Според хърватски наблюдатели, ниската избирателна активност се дължи на слабия интерес на гражданите към проблемите на ЕС и на вялата кампания на политическите партии, страдащи от недостиг на средства при честите избори в страната.

На 19 май хърватите ще гласуват на местни избори.

Хърватска е втората бивша югославска република след Словения, която ще бъде приета в ЕС. Очаква се тя да стане част от общността на 1 юли.  След тази дата избраните евродепутати ще заемат своите места в ЕП.

Словенците обаче разбират, че членството в ЕС не дава гаранции за икономически растеж, както и че страната им ще бъде поставена в конкурентна среда сред другите европейски икономики. Затова в последно време хърватите не проявяват особен интерес към евроизборите, отбелязва Би Би Си.

По-рано за тях влизането в ЕС беше въпрос на национална гордост, отбелязва кореспонденът на Би Би Си за Балканите Гай де Ланси.
След като страната беше обхваната от кризата през 2009 г. безработицата расте и икономическото положение в страната като цяло остава тежко.