Социалдемократите вероятно ще останат най-голямата партия в Дания, но политическото оцеляване на сегашния премиер Мете Фредериксен зависи от нова центристка партия.

Това показва екзитпол на обществената телевизия DR след проведените днес в страната предсрочни парламентарни избори, съобщи Politico.

Социалдемократите печелят 23,1 процента от гласовете, което би им донесло 42 от 179-те места в парламента. Либералната партия на Якоб Елеман-Йенсен получават 13,5% от гласовете, или 24 места.

Но в политически пейзаж, разделен между 14 партии, нито една от тях не постига 90-те места, необходими за мнозинство в 179-местния парламент. 

Ако бъдат потвърдени, резултатите означават, че премиерът Фредериксен ще се нуждае от подкрепата на бившия премиер Ларс Льоке Расмусен и неговата новосформирана Умерена партия, която си осигури 9,3 процента от гласовете, или 17 места.

Дания отива на предсрочни избори на 1 ноември

Дания отива на предсрочни избори на 1 ноември

Седем месеца преди края на мандата на правителството на Мете Фредериксен

Расмусен все още не е казал кой от двата блока подкрепя. Някои дори предполагат, че той може да използва влиянието си след изборите, за да получи дори премиерския пост. Но Расмусен, министър-председател от 2009 до 2011 г. и отново от 2015 до 2019 г. за Либералната партия на Дания, вече каза, че не си представя да стане министър-председател за трети път

Припомняме, че на 5 октомври Фредериксен свика предсрочни парламентарни избори на 1 ноември - седем месеца преди края на нейния мандат. Според редица политически анализатори ходът бе очакван, за да се предотврати гласуването от парламента на вот на недоверие на правителството.

Общественото одобрение за Фредериксен, която е начело на правителството на социалдемократите от юни 2019 г., намалява поради ролята ѝ в решението по време на пандемията да се унищожи цялата популация от пленени норки в Дания.

През юни комисия, назначена от датския парламент, остро разкритикува правителството на Фредериксен за решението да умъртви милиони здрави норки в разгара на пандемията от коронавирус в опит да защити населението от мутация на вируса.

Премиерът на Дания защити спорното си решение за избиване на милиони норки

Премиерът на Дания защити спорното си решение за избиване на милиони норки

Властите в страната се разследват по казуса