Все още предстои споразумението за Брекзит. За това предупреди ирландският премиер Лео Варадкар след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, цитиран от Belfast Telegraph. 

По думите му, въпреки постигнатия напредък, преговорите не са приключили и предстоят важни месеци, в които да се изгладят оставащите несъгласия между Брюксел и Лондон. "Нищо не е договорено, докато всичко не бъде договорено", заяви той. 

Ейре подрепя главния преговарящ на ЕС Мишел Барние, декларира още Варадкар. 

Основните обсъждани въпроси на срещата очаквано са били Брекзит, границата със Северна Ирландия и срещата на Европейския съвет, която ще се проведе тази седмица. 

Срещата се състоя в Берлин и е първата за Варадкар като премиер. Той приветства в "Туитър" позитивния й ход и благодари на Германия за позицията й.

По-рано днес стана ясно, че Великобритания оттегля предложението си за командване на военни сили в готовност на ЕС след Брекзит, като това е първият конкретен пример за въздействие на излизането на страната от ЕС върху европейското сътрудничество в областта на отбраната.

Великобритания дава на заден от общата отбрана на ЕС след Брекзит

Великобритания дава на заден от общата отбрана на ЕС след Брекзит

Решението предизвиква загриженост на континента, че ангажиментът на Лондон за европейска сигурност е несигурен

В писмо, получено от "Политико", Обединеното кралство информира председателя на военния комитет на ЕС, че вече няма да бъде водеща нация в "бойна група" за защита на ЕС от 2019 г., поради продължаващата несигурност относно оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз.

Решението на Великобритания идва независимо от настояването на премиераТереза ​​Мей, че ангажиментът на Обединеното кралство към европейската сигурност е "безусловен".