Гърция е регистрирала два изтребителя на Турция да летят в нейното въздушно пространство, което е продължение на засиленото напрежение между двете средиземноморски страни, които членуват в НАТО, съобщава гръцката телевизия "Скай".

Самолетите са били засечени над остров Кастелоризо на по-малко от 1,2 км. Граничният остров в югоизточната част на Егейско море се намира между о. Родос и Анталия в Турция. В него живеят по-малко от 500 души.

Инцидентът, който е пореден в поредицата подобни събития, се случи веднага след като гръцкият военен министър Панос Каменос е посетил военна база в Кастелоризо.

Вчера той заяви, че около него ще бъде обявена изключителна икономическа зона и подчерта потенциала за производството на природен газ. Лидерът на партията "Независими гърци", която е коалиционен партньор в правителството на премиера Алексис Ципрас, заяви, че всяка заплаха за суверенитета и интегритета на Гърция ще бъде смазана.

Заедно с генерал-лейтенант Алкивиадис Стефанис, началник на Генералния щаб на гръцката армия, и вицеадмирал Николаос Цунис, началник на Генералния щаб на гръцките военноморски сили, той също така посети необитаемите острови Ро и Строгили Мегистис. Адмирал Евангелос Апостолакис, шеф на Генералния щаб на националната отбрана на Гърция, вчера обеща да "изравни" всеки гръцки остров, ако на него пристигнат турски войници.