Американските изтребители F-16 вече не са актуални за нуждите на украинската армия. Това мнение изразиха офицери от украинските въоръжени сили в разговор с европейското издание на вестник Politico, цитиран от ТАСС.

Те посочват, че Украйна не получава оръжейни системи в момента, в който има нужда от тях. Всяко оръжие има своето време. F-16 бяха необходими през 2023 г., но през 2024 г. те няма да са подходящи, отбелязват военните.

Военните подчертават, че с оглед ситуацията на фронтовата линия Украйна сега се нуждае от снаряди, гаубици и ракети.

Украинските военни определят готовността на руската армия за евентуалното появяване на F-16 на бойното поле като причина самолетите вече да не са от такова огромно значение.

Според тях руските въоръжени сили активно изчисляват изгодни позиции за разполагане на системи С-400, за да увеличат максимално зоната на възможно унищожаване на изтребители и да ги държат възможно най-далеч от фронтовата линия и логистичните центрове.

Украйна отдавна моли своите партньори да й предоставят изтребители F-16. Западът обаче подчертава невъзможността да снабди Киев с такива самолети без подходяща предварителна подготовка на пилотите и наземния обслужващ персонал. Дания, Холандия, САЩ и няколко други западни страни започнаха обучение на украински пилоти.

Очаква се военновъздушните сили на Украйна да получат първия транш от дузина самолети през юли, след като украинските пилоти бъдат обучени и летищата на страната са подготвени.

Кулеба: F-16 ще се появят в небето на Украйна в средата на лятото

Кулеба: F-16 ще се появят в небето на Украйна в средата на лятото

Киев разкри военна тайна