Личните профили на руския бизнесмен Евгений Пригожин във Facebook и Twitter са били блокирани без обяснения. Това съобщиха от пресслужбата на неговата компания "Конкорд" в руската социална мрежа "ВКонтакте".

"Както е посочено в справочния център на социалните мрежи, решението за блокиране на профилите е окончателно, причините не се съобщават от съображения за сигурност", отбелязаха представителите на Пригожин.

САЩ удариха свързани с "готвача на Путин" и "руската ферма за тролове" лица и компании

САЩ удариха свързани с "готвача на Путин" и "руската ферма за тролове" лица и компании

Нови санкции срещу Евгений Пригожин

От пресслужбата уточниха, че разглеждат блокирането като реакция на коментара на Пригожин, че "американският президент Джо Байдън отмени въведената от Доналд Тръмп забраната за служба в армията на транссексуални".

"Това е ярък пример за това как Държавният департамент на САЩ блокира всякакви неприятни коментари. Разпръскването на протестите за Навални не им изнася. Ако един човек излезе на улицата в Америка и тихо каже: "Не съм съгласен с Байдън", тогава минималното наказание, което го заплашва, е електрически стол", цитира пресслужбата думите на известния с прозвището "Готвача на Путин" Пригожин.

От 2016 г. самият Пригожин влезе в списъците със санкции на САЩ като участник в намесата на Русия в президентските избори в полза на Доналд Тръмп, а също така фигурира в списъците със санкции на Европейския съюз, който го смята за замесен в нарушаване на оръжейното ембарго в Либия.

Евгений Пригожин е шеф на Агенцията за интернет изследвания, чието седалище е в Санкт Петербург. Агенцията е по-известна с прозвището "руската фабрика за тролове". 

"Готвачът на Путин" се зарича да разори Навални

"Готвачът на Путин" се зарича да разори Навални

Настоява да му изплати 1,2 млн. долара

По-рано администрацията на Facebook лиши Дмитрий Рогозин, генералния директор на "Роскосмос", от възможността да публикува в рамките на денонощие, след като той разкритикува изявления на бившия американски посланик в Русия Майкъл Макфол.

Руската държавна новинарска агенция "Новости" отбелязва, че на фона на зачестилите опити за цензура в социалните мрежи руските сенатори подготвят система от глоби за интернет гиганти за незаконно блокиране на потребители.