Колумбийската бунтовническа групировка ФАРК освободи 10 заложника, които бяха заловени миналата седмица от кораб по река Атрато, в провинция Чоко, западна Колумбия.
Заложниците са предадени на организацията на Червения кръст.

Бунтовниците от ФАРК държат за заложници още двама души, като за тях в най-скоро време ще бъде поискан откуп съобщава БиБиСи.

Това е първото освобождаване на пленници от страна на ФАРК след преведената в началото на юли операция на колумбийските военни, когато бяха освободени 15 души. Сред тях бе и френската гражданка Ингрид Бетанкур, която прекара в плен повече от 6 години.

Доброволното освобождаване на заложници свидетелства, че групировката въпреки всичко не е изгубила доверието си в международната благотворителна организация и продължава да си сътрудничи с Червения кръст.

Според изявление не негов представител „операцията е станала факт благодарение на скрития диалог между заинтересованите страни, като Червеният кръст ще продължи да работи като неутрален посредник".

Лявата бунтовническа групировка ФАРК се бори против колумбийските власти вече повече от 44 години, като и до този момент държи като заложници повече от 700 души.