Поставянето на т.нар бустерни дози ваксини срещу COVID-19 може да се превърне в новия стандарт, след който хората трябва да се считат за напълно ваксинирани. Това заяви топ здравният експерт на САЩ д-р Антъни Фаучи, цитиран от ABC News.

"Бустерът не е добавка, а е част от това, което трябва да бъде оригиналният режим. Така че, когато погледнем назад към това, ще видим, че бустерите са от съществено значение за оптималния режим на ваксинация", каза Фаучи.

Забележките дойдоха, след като Ню Йорк и няколко щата разшириха допустимостта за бустерни ваксини за всички възрастни, които са били ваксинирани срещу COVID-19 най-малко преди шест месеца тази седмица. Дотогава те бяха достъпни само за хора на възраст 65 и повече години и тези в ситуации с висок риск.

Насоките от главния медицински съветник на президента дойдоха, докато  компанията Moderna подаде заявление до FDA, търсейки разрешение за спешна употреба на бустерни ваксини за всички жители на САЩ на 18 и повече години. Миналата седмица Pfizer помоли федералните регулатори да разширят допустимостта на техните бустерни дози за всички американци.

Moderna иска бустер за всички американци над 18-годишна възраст

Moderna иска бустер за всички американци над 18-годишна възраст

Тази седмица това ще бъде решено

Около 31,5 милиона американци вече са получили бустерна инжекция към сряда, според данни на CDC. Повече от една трета от получателите са над 65 години. Броят на ваксинираните жители на САЩ е196 милиона души, според агенцията - която отбелязва, че повече от 40 процента от страната не е напълно ваксинирана.

Натискът за усилващи ваксинации дойде след като седемдневната плъзгаща се средна стойност на случаите се увеличи с 27 процента от 25 октомври, показват американски данни.

През лятото Фаучи каза, че е сигурен, че американците ще се нуждаят от допълнителни дози ваксини срещу COVID-19.

Pfizer и BioNTech искат в САЩ разрешение за бустерната си доза на COVID ваксината

Pfizer и BioNTech искат в САЩ разрешение за бустерната си доза на COVID ваксината

Пробив срещу пандемията