Компанията Moderna подаде заявление в сряда до Агенцията по храните и лекарствата (FDA) за спешна употреба на бустерни дози ваксини за всички американци на възраст над 18 години. На нея ще имат право лица, които са получили втората си доза повече от шест месеца преди това, предаде NY Post.

Здравните власти в САЩ "за" бустери на Moderna и Johnson & Johnson

Здравните власти в САЩ "за" бустери на Moderna и Johnson & Johnson

След като FDA даде одобрение

Бустерната ваксина на компанията за възрастни "независимо от професионалните рискови фактори" вече е разрешена на много международни пазари, са заявили от Moderna.

Третата доза ваксина е еквивалентна на половината от една от първоначалните ваксини.

Бустерът на Pfizer получи спешно одобрение от FDA за уязвими групи от населението в края на септември. Но регулаторите отхвърлиха по-широко разпространение на фона на въпросите дали здравите млади хора се нуждаят от допълнителната доза, когато голяма част от света все още остава неваксинирана. Миналата седмица Pfizer поиска от федералните регулатори да разширят бустери за всички американци.

Експертите на FDA препоръчват бустер доза от ваксината на Moderna

Експертите на FDA препоръчват бустер доза от ваксината на Moderna

Половината от стандартната доза, след 6 месеца…

Това ще бъде обсъдено в петък.

Най-малко 30 до 40 процента от ваксинираните пълнолетни лица за момента не отговарят на условията за бустер, но повече от 30 милиона други са го получили, според данни, цитирани от изданието.

Здравните служители в Ню Йорк обявиха в понеделник, че всички възрастни, които са получили дози на Moderna или Pfizer поне шест месеца по-рано, имат право на бустери. Тези, които са получили еднократна ваксина Johnson & Johnson, трябва да изчакат поне два месеца.