Експертната комисия по ваксините към американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) гласува единодушно да се препоръча на FDA да разреши за спешна употреба бустер доза от ваксината на Moderna срещу COVID-19, съобщи CNN.

Компанията поиска разрешение за спешна употреба на половин доза от ваксината, която да се използва като бустер за определени групи от хора. Това означава да се инжектират 50 микрограма, докато стандартната доза е от 100 микрограма.

Става дума за хора на възраст 65 и повече години, както и за хора между 18 и 64 години, които са изложени на висок риск от тежък COVID-19 или усложнения - поради здравния си статус или заради условията си на работа, предполагащи излагане на коронавирусната инфекция.

ЕМА даде зелена светлина за бустер доза с Pfizer и Moderna

ЕМА даде зелена светлина за бустер доза с Pfizer и Moderna

За хора с нормална имунна система да са минали поне шест месеца след втората доза

Комисията прецени, че прилагането на бустер доза ще бъде безопасно и ефективно при посочените групи, шест месеца след поставянето на втората доза. Всички 19 членове на консултативния орган подкрепиха решението.

Искането за ваксината на Moderna по отношение на групите, за които се препоръчва бустер, е аналогично на решението за прилагане на мРНК-ваксината на Pfizer. Трети дози от ваксините Moderna и Pfizer срещу COVID-19 вече са разрешени за някои хора с компрометирана имунна система.

СЗО размисли - вече препоръчва бустер дози COVID ваксина, но само при отслабен имунитет

СЗО размисли - вече препоръчва бустер дози COVID ваксина, но само при отслабен имунитет

Организацията остава против ваксинацията с трета доза на цялото население