Длъжностни лица от Федералното бюро за разследвания на САЩ (ФБР) извършили обиск в къща, за която се твърди, че е собственост на руския олигарх Олег Дерипаска. Това съобщи в "Туитър" Ен Би Си. Медията цитира говорител на ФБР.

Това е частна къща в американската столица, която според журналиста е на руски бизнесмен. Присъстващ на мястото репортер на Ен Би Си уточни, че няколко служители на ФБР дежурят до сградата, достъпът на неоторизирани лица до къщата е ограничен.

"ФБР наистина в момента провежда обиски в домовете на роднините на Олег Дерипаска", потвърди говорителят на Дерипаска Лариса Беляева. Тя все пак посочи, че Олег Дерипаска не е техен собственик.

САЩ отмениха санкции срещу Дерипаска

САЩ отмениха санкции срещу Дерипаска

Олигархът остава на мушката на Белия дом

ФБР потвърди, че извършва обиск в къща във Вашингтон, която се твърди, че е на Дерипаска. "Нямаме никаква допълнителна информация, която бихме могли да предоставим сега", - добави служителят на ФБР в отговор на въпрос за това каква е причината за търсенето.

На 6 април 2018 г. Министерството на финансите на САЩ наложи санкции за Дерипаска и компаниите под негов контрол, включително "Русал", "Базовый элемент", En+, "Русские машины", "Евросибэнерго" и "Группа ГАЗ". На членовете на черния списък е забранено да влизат в САЩ, активите им в страната са замразени, а на американските граждани е забранено да правят бизнес с тях.

През януари 2019 г. санкциите срещу "Русал", En+ и "Евросибэнерго" бяха отменени, но това струваше на Дерипаска контрола му върху предприятията. Самият руски олигарх обаче остана в списъка със санкции.

Дерипаска спасявал ексагент на ЦРУ в Иран

Дерипаска спасявал ексагент на ЦРУ в Иран

Олигархът отделил $20 млн. за операцията

През март 2019 г. Дерипаска заведе дело срещу Министерството на финансите на САЩ, като заяви, че ограниченията срещу него са несправедливи и незаконни, като оцени причинените от тях щети на повече от 7,5 млрд. долара.

Името на руския милиардер Дерипаска изплува и покрай разследването срещу бившия шеф на предизборния щаб на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, който стана ясно, че е предлагал на близкия до Кремъл руснак консултации за развоя на президентската кампания в САЩ през 2016 г.