Съединените щати отмениха санкциите срещу "Русал", EN + и "Евросибенерго", предаде Ройтерс.

Агенцията цитира доклад на Министерството на финансите на САЩ.

Победа за Тръмп – Сенатът на САЩ отхвърли искане за запазване на санкциите срещу Дерипаска

Победа за Тръмп – Сенатът на САЩ отхвърли искане за запазване на санкциите срещу Дерипаска

Демократите трябваше да преодолеят прага от 60 гласа

След премахването на санкциите срещу тези компании ще бъдат запазени ограниченията върху самия Дерипаска.

Министерството на финансите на САЩ обяви, че ограниченията ще бъдат премахнати за 30 дни, ако Дерипаска намали дела си в En + от около 70 на 44,95%.

Мнучин обясни, че САЩ строго ще контролира компаниите, свързани с Дерипаска

Мнучин обясни, че САЩ строго ще контролира компаниите, свързани с Дерипаска

Въпреки решението от миналия месец да се облекчат ограниченията за фирмите

Решението на Министерството на финансите беше оспорено от демократите в Сената и Камарата на представителите - долната камара на Конгреса на САЩ. Въпреки това, тъй като в Сената нямаше достатъчно гласове, за да се приведе документа на етапа на гласуване, демократите не можаха да блокират отмяната на санкциите.

Руският милиардер и контролираните от него компании En+ Group, ГАЗ, "Базов елемент" и "Русал" бяха сред онези, срещу които Вашингтон наложи санкции в началото на април миналата година. Това означава блокиране на активи и забрана на всякакъв бизнес с тези компании за американски граждани.

Допълнително през есента властите на САЩ замразиха американските активи на руския олигарх Олег Дерипаскавключително имения в нюйоркския район Горен Ийст Сайд и във Вашингтон.

Името на руския милиардер Дерипаска изплува и покрай разследването срещу бившия шеф на предизборния щаб на Доналд Тръмп - Пол Манафорт, който стана ясно, че е предлагал на близкия до Кремъл руснак консултации за развоя на президентската кампания в САЩ през 2016 г.