ФБР е обезпокоено от възможността за организирана атака в Съединените щати, подобна на тази в руска концертна зала миналия месец, съобщава "Ройтерс".

"Като погледна назад в кариерата си в правоприлагащите органи, ми е трудно да се сетя за време, когато толкова много заплахи за нашата обществена безопасност и национална сигурност са били толкова повишени наведнъж", ще заяви директорът на Бюрото Кристофър Рей пред панел на Камарата на представителите.

При атаката на 22 март срещу концертна зала в предградията на Москва бяха убити най-малко 144 души - това бе най-смъртоносното нападение в Русия от 20 години. Въпреки че клон на бойната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атентата, руският президент Владимир Путин се опита да хвърли вината върху Украйна.

САЩ потвърждават участието на ДАЕШ в атаката в руската концертна зала

САЩ потвърждават участието на ДАЕШ в атаката в руската концертна зала

Преди седмици са предупреждавали Москва за подготвяните атаки

Американски официални лица са разтревожени от възможността за нападение, извършено от едно лице или малка група, вдъхновени от войната между Израел и "Хамас" в Газа. ФБР обаче е все по-загрижено за по-координирана атака след атентата в Русия, ще отбележи още Рей.

Все по-голяма загриженост предизвиква "потенциалът за координирана атака тук, в родината, подобна на атаката на "Ислямска държава - Хорасан", на която станахме свидетели в концертната зала в Русия преди няколко седмици".

Рей възнамерява да притисне законодателите да подновят програмата за наблюдение на Съединените щати, която изтича този месец, наричайки я незаменим инструмент срещу противниците на САЩ.

Преразглеждането на тази програма беше блокирано в Камарата вчера на фона на опасенията на членовете на двете партии, че тя не е стигнала достатъчно далеч в ограничаването на правомощията на правителството за наблюдение.

"Това е от решаващо значение за сигурността на нашата страна и се намираме в критично време", ще предупреди законодателите шефът на ФБР.

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за участие на Украйна