Украйна работи с Федералното бюро за разследване на САЩ и американски компании за събиране на доказателства за военни престъпления на Русия, чрез геолокация и информация от мобилни телефони. Това разкриха високопоставени служители, цитирани от "Ройтерс".

Украинските власти събират цифрова информация от бойното поле и от украински градове, опустошени от войната, откакто Русия нахлу в страната през февруари миналата година, заяви Алекс Кобзанец, специален агент на ФБР, който е работил като правен аташе за агенцията в Украйна.

"Събирането, анализът и работата с тези данни е нещо, с което ФБР има опит", изтъкна той на конференция за киберсигурност в Сан Франциско.

Тази работа включва разглеждане на информация от мобилни телефони, криминалистични анализи на ДНК проби, както и анализ на части от телата, събрани от бойното поле, поясни Кобзанец.

ООН: В Украйна са извършени военни престъпления

ООН: В Украйна са извършени военни престъпления

Открити са доказателстваза това в областите Киев, Чернигов, Харков и Суми

"Следващата стъпка е работа с национални доставчици на услуги в САЩ и прехвърляне на тази информация, получаване на информация за абонати, получаване на информация за геолокация, където е възможно", добави той.

Работата отразява задълбочаващото се сътрудничество между САЩ и Украйна на киберфронта, където Русия е общ противник и за двете страни.

Агентът добави, че през последната година и половина ФБР е работило в помощ на Украйна да установи самоличността на руски сътрудници и шпиони, действащи на територията на страната, и на руските сили, действали извън Киев по време на инвазията.

Американските охранителни компании и длъжностни лица са основен партньор на Украйна в нейните усилия да отблъсне руските кибератаки, срещу които тя се бори поне от 2015 г.

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

Установени са и нарушения от украинска страна

Иля Витюк, ръководител на отдела за киберинформационна сигурност в Службата за сигурност на Украйна, заяви, че броят на руските атаки срещу Украйна е нараснал през последните няколко години, като през последните месеци те са станали по-целенасочени.

"Много е трудно да се докаже в наказателно дело кой е отговорен. За нас е много важно да получим възможно най-много информация за руските киберпрестъпници, защото я събираме и включваме в наказателните дела", обясни той.

"Смятаме, че тези киберпрестъпления са нещо ново. Тук станахме свидетели на първата пълномащабна кибервойна", посочи Витюк.