Федералното бюро за разследване (ФБР) публикува първия документ, свързан с неговото разследване на терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември 2001 г. и твърденията, че саудитското правителство е оказало подкрепа за похитителите. Публикуването му стана след заповед на президента Джо Байдън, информира "Ройтерс".

Роднини на жертвите бяха призовали Байдън да пропусне събитията за отбелязване на 20-годишнината от атаките, ако той не разсекрети документите, които според тях ще покажат, че властите на Саудитска Арабия са подкрепили заговора.

Частично редактираният документ от 16 страници, публикуван от ФБР, скицира контактите между похитителите и саудитски съучастници, но няма доказателства, че правителството в Рияд е съучастник в атаките, при които загинаха близо 3000 души.

Байдън, 11 септември: В битката за душата на Америка единството е най-голямата ни сила

Байдън, 11 септември: В битката за душата на Америка единството е най-голямата ни сила

"Виждахме героизъм навсякъде"...

Саудитска Арабия отдавна заявява, че е нямала роля в атаките. Посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон не е отговорило на искане за коментар.

В изявление, публикувано на 8 септември, посолството увери, че Саудитска Арабия винаги се била застъпвала за прозрачност около събитията на 11 септември 2001 г. и приветства публикуването от САЩ на секретни документи, свързани с терористичните атаки.

"Както разкриха минали разследвания, включително на Комисията за 9/11 и публикуването на така наречените "28 страници", никога не се появиха доказателства, които да показват, че правителството на Саудитска Арабия или нейни официални лица са знаели предварително за терористичната атака или са били по какъвто и да е начин замесени", се посочва в изявлението на посолството.

Съединените щати отбелязват 20 години от 11/9

Съединените щати отбелязват 20 години от 11/9

В програмата на Джо Байдън не е планирано да държи речи, но се разпространява негово видеопослание.

Петнадесет от 19-те похитители бяха от Саудитска Арабия. Правителствена комисия на САЩ не намери доказателства, че Саудитска Арабия пряко е финансирала "Ал Кайда", групировката, на която по това време беше дадено убежище от талибаните в Афганистан. Тя остави открит въпроса дали отделни саудитски официални лица може да са го сторили.

Семействата на около 2 500 от загиналите и повече от 20 000 души, които са били ранени, фирми и различни застрахователи, съдиха Саудитска Арабия, търсейки милиарди долари.

В изявление от името на организацията "Обединени семейства за 9/11" Тери Страда, чийто съпруг Том е загинал на 11 септември, посочва, че документът, публикуван от ФБР, слага край на всякакви съмнения относно съучастничество на Саудитска Арабия в терористичните атаки.

"Сега тайните на саудитците са разкрити и е крайно време Кралството да признае ролята на свои официални лица в убийството на хиляди на американска територия", се казва в изявлението.

Шефът на МИ-5 предупреди за нови терористични заплахи в навечерието на 9/11

Шефът на МИ-5 предупреди за нови терористични заплахи в навечерието на 9/11

Превземането на Афганистан от талибаните е окуражило екстремистите