Превземането на Афганистан от талибаните "окуражи" екстремистите. Това подчерта началникът на британското контраразузнаване МИ-5, предупреждавайки за вероятността от нови зверства, информира "Франс прес".

Говорейки преди 20-ата годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ, Кен Маккалъм разкри, че МИ-5 е предотвратила шест заговора на "късен етап" дори по време на затварянията заради коронавируса през последните 18 месеца и 31 заговора през последните четири години.

"Този ​​брой включва главно заговори за ислямистки атаки, но също така и нарастващ брой заговори за атаки от крайнодесни терористи", уточни той пред радио Би Би Си.

МИ-5 предотвратило 6 терористични атаки във Великобритания през 2014 г.

МИ-5 предотвратило 6 терористични атаки във Великобритания през 2014 г.

В първото си интервю на живо като ръководител

"Разбира се, има вероятност да има терористични атаки на територията на Обединеното кралство. Искаме да не е така и прекарваме живота си, като работим възможно най-много с партньори, за да спрем да се случват тези неща и постоянно да предизвикваме себе си как можем... да направим най-доброто, което можем", увери Маккалъм.

"За наш ужас, ние знаем, че това няма да е възможно при всеки отделен случай", предупреди началникът на МИ-5.

Маккалъм отбеляза, че след отвличането на самолетите от "Ал Кайда" на 11 септември 2001 г., заплахата се е развила с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), вдъхновяваща онлайн последователите си в екстремизъм.

Той добави, че "няма съмнение, че събитията в Афганистан ще вдъхновят и окуражат някои от тези екстремисти".

МИ-5 обвини Facebook за свободен достъп на терористи в социалната мрежа

МИ-5 обвини Facebook за свободен достъп на терористи в социалната мрежа

Това става възможно с пълното криптиране на Messenger и Instagram

Британските специални служби ще планират за шанса, че "по-голям риск, постепенно, може да залее нашия път".

Настоящата национална терористична заплаха за Великобритания се оценява като "значителна" - третото най-високо от пет нива, което означава, че атака е "вероятна".

Генералният директор на МИ-5 си спомни за това това как преди 20 години е гледал в офиса по телевизията с колеги, докато вторият самолет удря Световния търговски център в Ню Йорк.

"Някой друг каза "предполагам, че всички знаем какво ще правим през следващите 10 години от живота си" и така се оказа", коментира още началникът на британското контраразузнаване.

Британското разузнаване предотвратява атентат на Хизбула през 2015 г. в Лондон

Британското разузнаване предотвратява атентат на Хизбула през 2015 г. в Лондон

Тогава премълчават заради прясната ядрена сделка с Иран, коментира "Дейли Телеграф"