Президентът на САЩ Джо Байдън призова американците към единство в деня на 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември, жертви на които станаха 2997 души, съобщи VoA.

Във видеопослание той отдаде почит на загиналите и благодари на всички, които рискуваха живота си, за да спасят други хора.

"В дните след 11 септември 2001 г., виждахме героизъм навсякъде - на очаквани и не толкова очаквани места. Видяхме и нещо твърде рядко - истинско чувство за национално единство." - заяви той.

НАТО почете жертвите от 11/9: Европа и Америка са по-силни заедно

НАТО почете жертвите от 11/9: Европа и Америка са по-силни заедно

Възпоменателна церемония в централата на Алианса...

"В битката за душата на Америка единство е най-голямата ни сила. Това не означава, че трябва да вярваме в едно и също нещо - то означава да имаме фундаментално уважение и вяра един в друг и в тази страна." - подчерта Байдън, цитиран от DPA.

Той отбеляза, че терористичните атаки са събудили у американците и отрицателни страни от човешката природа - страх и враждебност към последователите на исляма, но това не е успяло да унищожи американското единство.

"Единството ни прави тези, които сме", каза още Байдън.

Лидерите на ЕС изразиха подкрепа за САЩ във връзка с годишнината от 11 септември

Лидерите на ЕС изразиха подкрепа за САЩ във връзка с годишнината от 11 септември

Съпричастност към жертвите на атентатите...

Програмата на президента Джо Байдън и на първата дама Джил Байдън на днешния 11 септември включва посещение на мястото в Ню Йорк, където двата самолета, превзети от терористи, се врязаха в кулите на Световния търговски център. Те ще посетят и Пентагона, който беше цел на третия самолет. Президентската двойка ще отиде и в покрайнините на град Шанксвил, щата Пенсилвания - там падна четвъртият самолет, който щеше да порази Капитолия във Вашингтон или Белия дом, но атаката беше осуетена от смелата реакция на пътниците.

САЩ разсекретяват документи за разследването на атаките от 11 септември

САЩ разсекретяват документи за разследването на атаките от 11 септември

На фона на 20-та годишнина и изтеглянето от Афганистан

Атентатите:

Атаките започват рано сутринта, когато 19 терористи установяват контрол над 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ в посока към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни направления, тъй като те са заредени догоре с гориво.

Петима отклоняват полет №11 на "Американ Еърлайнс" (от Бостън за Лос Анджелис) и насочват "Боинг 767-723" към Северната кула от Световния търговски център. Самолетът се удря в северната страна на сградата в 8:46:33 часа местно време.

В 9:02:59 часа местно време други петима принуждават "Боинг 767-222" на "Юнайтед Еърлайнс" да се вреже в Южната кула. Сблъсъкът е видян на живо по целия свят, тъй като след първия сблъсък телевизионните канали излъчват пряко от Световния търговски център. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от Бостън за Лос Анджелис.

Малко по-малко от 90 минути след това кулите-близнаци на Световния търговски център, където работят близо 50 хиляди души, рухват.

Друга група от петима терористи превзема "Боинг 757-223" на "Американ Еърлайнс" (изпълняващ редовен полет от Вашингтон до Лос Анджелис) и го насочва към Пентагона. Самолетът катастрофира и причинява разрушения на сградата.

Четвърти самолет - "Боинг 757-222", изпълняващ полет на "Юнайтед Еърлайнс" от Нюарк за Токио, е отклонен от четирима терористи. Предполага се, че целта на полета е бил Капитолия или Белия дом, но пътниците се противопоставят на похитителите и осуетяват намерението им. Самолетът се разбива в поле в Югозападна Пенсилвания, на около 240 км северозападно от Вашингтон, в 10:03:11 часа местно време.

Броят на жертвите от терористичните атаки достигна 2997 (без атентаторите), след като преди дни бяха идентифицирани още двама от загиналите. Загиват всички 256 души на борда на четирите самолета, похитени от терористите - няма оцелели. С изключение на 55 военни, убити в Пентагона, всички останали жертви са цивилни лица. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави.

411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.