Президентът на САЩ Джо Байдън разпореди в петък потенциалното разсекретяване на документи от разследването на ФБР за атаките срещу САЩ на 11 септември 2001 г., чиято 20-та годишнина наближава, предаде "Ройтерс". 

"Когато се кандидатирах за президент, аз поех ангажимент да гарантирам прозрачност по отношение на разсекретяването на документите за терористичните атаки срещу Америка на 11 септември 2001 г.", каза Байдън в изявление. Той добави, че ще се гарантира деликатното отношение към семействата на жертвите.

Припомняме, че в края на август, главният говорител на талибаните Забихула Муджахид в интервю за NBC News коментира, че няма доказателства "Ал Кайда" да са планирали атентатите от 11 септември 2001 . от Афганистан, което е било предпоставка за инвазията през 2001 г., водена от САЩ до 31 август тази година, когато войските бяха изтеглени от страната и талибаните завзеха територията ѝ.

САЩ - войни за 2000 млрд. долара след 11 септември

САЩ - войни за 2000 млрд. долара след 11 септември

Сумата е толкова астрономическа, че почти губи значение

Отричането, че бин Ладен е организирал 11 септември, повдига въпроси относно многократните уверения на талибаните, че няма да позволят на терористични групи да действат на тяхна територия и да атакуват Запада.

Лидерът на "Ал Кайда" е искал да организира терористична атака 10 години след нападенията от 11 септември 2001 година.

Това разкри в началото на август в. "Дейли мейл". Таблоидът се позовава на "Възходът и падението на Осама бин Ладен" от американския журналист Питър Берген. Той описва живота на Осама бин след атентатите на 9 септември 2001 г.

Осама е мислел за "запомнящо се" действие, подобно на убийството на тогавашния президент на САЩ Барак Обама.

Осама бин Ладен беше убит по време на специална операция на специалните сили на САЩ "Копие на Нептун" на 2 май 2011 г. близо до Абатабад в Пакистан

През 2018 г. майката на терориста - Алия Ганем даде първото си интервю за британското издание "Гардиън", в което тя каза, че синът ѝ е поел по криминален път, докато учи в университета в Джеда.

Тръмп удължи с година извънредното положение, въведено след атаките на 11 септември

Тръмп удължи с година извънредното положение, въведено след атаките на 11 септември

За период от една година...