Главният говорител на талибаните Забихула Муджахид в интервю за NBC News коментира, че няма доказателства "Ал Кайда" да са планирали атентатите от 11 септември 2001 . от Афганистан, което е било предпоставка за инвазията през 2001 г., водена от САЩ.

Муджахид предупреди работещите жени да останат у дома, докато бойците на талибаните не бъдат "обучени" как да се приближават и да говорят с тях.

Той добави, че ако афганистанците искат да тръгнат с полети, които в момента излизат от летището в Кабул, "това е техният избор". Но "не искаме нашите сънародници да отидат в Америка", добави той.

"Каквото и да са направили в миналото, ние им дадохме амнистия. Те трябва да останат. Имаме нужда от млади, образовани специалисти за нашата нация."

Муджахид добави, че новото талибанско правителство иска "нормални легитимни дипломатически отношения" с Вашингтон.

Великобритания вижда много сериозна заплаха ДАЕШ да атакува летището в Кабул

Великобритания вижда много сериозна заплаха ДАЕШ да атакува летището в Кабул

Налице е "много, много достоверна" разузнавателна информация

Той също така каза, че "няма доказателства" лидерът на "Ал Кайда" Осама бин Ладен да е организирал атентатите на 11 септември 2001 г., което е консенсусното мнение на западните разузнавателни агенции.

"Няма оправдание за тази война. Това бе извинение за война", каза той за последвалата инвазия, ръководена от САЩ в Афганистан.

"Когато Осама бин Ладен стана проблем за американците, той бе в Афганистан", каза той. "Въпреки че няма доказателства, че е замесен, сега ние обещахме, че афганистанската земя няма да бъде използвана срещу никого."

Отричането, че бин Ладен е организирал 11 септември, повдига въпроси относно многократните уверения на талибаните, че няма да позволят на терористични групи да действат на тяхна територия и да атакуват Запада.

В четвъртък САЩ и техните съюзници предупредиха хората да избягват да пътуват до летището в Кабул поради потенциална терористична атака.

Представители на американската отбрана предупредиха за проследяване на заплахите от ДАЕШ. Високопоставен командир на талибаните каза пред NBC News в четвъртък, че те са изпратили сигнал до висшето си ръководство относно заплахата, която представлява ДАЕШ.

Евакуации от Афганистан по държави

Евакуации от Афганистан по държави

САЩ и съюзниците бързат да евакуират най-много хора преди крайния срок 31 август