САЩ и съюзниците им бързат да евакуират възможно най-много хора от Афганистан преди крайния срок до 31 август на фона на нарастващите страхове за сигурността на летището в Кабул, пише "Ройтерс".

Общо около 95 700 души са евакуирани от летището в Кабул от 14 август, съобщава Пентагонът. Повече от 14 500 евакуирани от Афганистан са във военновъздушната база Рамщайн в Германия, най-голямото съоръжение на ВВС на САЩ извън Америка.

САЩ - Американските военни ще продължат да евакуират хора от летището в Кабул до 31 август, ако е необходимо, но ще дадат приоритет на изтегляне на американските войски и военно оборудване през последните няколко дни, съобщи Пентагонът.

Общо 4400 американски граждани са евакуирани досега от Кабул, каза говорител, но той не знае колко са все още там. През уикенда броят им достигна около 2500.

Великобритания - Великобритания отказа да уточни кога ще излети последният евакуационен полет, но коментира, че британските войски ще трябва да напуснат преди последните полети на САЩ на 31 август. Според министъра на въоръжените сили Джеймс Хийпи са евакуирани 12 279 души от Афганистан от Великобритания. Около 400 души са останали в страната.

Германия - Германия заяви, че ще продължи евакуационните полети възможно най-дълго. До четвъртък германските военни са евакуирали 5193 души с 34 полета.

Министерството съобщи в сряда, че според него повече от 200 германски граждани са останали в Кабул. Около 540 германци вече са евакуирани.

Като цяло Германия заяви, че е идентифицирала 10 000 души, които трябва да бъдат евакуирани, включително местен персонал от Афганистан, журналисти и активисти за правата на човека.

Франция - Франция очаква да завърши евакуационните си полети от Кабул в петък вечерта, каза френският премиер Жан Кастекс.

Френското външно министерство съобщи, че към сряда вечерта над 100 френски граждани и повече от 2000 афганистанци са достигнали френска земя, след като са евакуирани от летището в Кабул.

Катар - Катар заяви в четвъртък, че досега е помогнал за евакуацията на повече от 40 000 души в Доха и "усилията за евакуация ще продължат и през следващите дни в консултация с международни партньори".

Белгия - Премиерът Александър Де Кро заяви в четвъртък, че Белгия е приключила операциите си по евакуация, след като източници от САЩ информираха правителството за предстоящи терористични атаки на летището в Кабул.

Малко над 1400 души е евакуирала Белгия от Кабул, като последният полет пристигна в Исламабад в сряда вечерта, каза той.

Турция - Турция е евакуирала най-малко 1400 души от Афганистан, включително около 1000 турски граждани, заяви по-рано тази седмица външният министър Мевлют Чавушоглу.

Турция също започна да евакуира войските си в Афганистан, като първият полет трябва да пристигне в Анкара в четвъртък.

Полша - Полша евакуира около 900 души от Афганистан, включително около 300 жени и 300 деца, заяви премиерът Матеуш Моравецки в четвъртък.

Последният полет за евакуация на Полша кацна във Варшава около 8 и 30 часа в четвъртък, каза той.

Индия - Индия е транспортирала със самолет 565 души от Афганистан, повечето от които служители на индийското посолство и граждани, живеещи там, но също така и десетки афганистанци, включително афганистански сикхи и индуси, заяви правителствен служител.

Все още няма решение кога планират да спрат полетите, каза той.

Унгария - Унгария е прекратила евакуацията от Афганистан, след като е евакуирала 540 души, включително унгарски граждани и афганистанци и техните семейства, които преди това са работили за унгарските сили, каза унгарският министър на отбраната Тибор Бенко.

Дания - Дания е извършила последния си евакуационен полет от Кабул в сряда с останалия дипломатически персонал и военен персонал, според нейното министерство на отбраната.

Дания е транспортирала около 1000 души от Афганистан от 14 август, включително дипломатически персонал, техните семейства, бивши преводачи, датски граждани, както и хора от съюзни държави, съобщи министерството.

Австрия - Австрия не изпълнява свои собствени полети и разчита на Германия и други страни да помогнат за нейната евакуация.

Досега 89 души с австрийско гражданство или местожителство са изведени със самолет, а други две до три дузини души все още са в Афганистан, каза външният министър Александър Шаленберг.

Броят се променя непрекъснато, тъй като нови хора влизат в контакт с австрийските власти "почти всеки ден", каза Шаленберг.

Швейцария - Швейцария, която разчита на Германия и САЩ да помогнат за евакуацията през Ташкент, е извела 292 души от Афганистан, заяви външният министър Игнацио Касис.

В Афганистан все още има 15 швейцарски граждани, но не са планирани повече швейцарски евакуационни полети, каза той.

Великобритания вижда много сериозна заплаха ДАЕШ да атакува летището в Кабул

Великобритания вижда много сериозна заплаха ДАЕШ да атакува летището в Кабул

Налице е "много, много достоверна" разузнавателна информация