Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви в сряда по време на изслушване в съдебната комисия на Камарата на представителите на Конгреса, че Русия "все още" се опитва да повлияе на резултата от изборите в САЩ, съобщава CBS News.

"Те все още го правят. Виждали сме го всеки изборен цикъл", каза той.

Според ФБР Иран също се е опитал да направи това през 2020 г., а наскоро и Китай.

Отговаряйки на въпроси на конгресмените, Рей се въздържа да оцени дали има кандидат за поста президент на САЩ, когото Русия смята за предпочитан.

Русия се стреми да повлияе на изборите в САЩ и да отслаби подкрепата за Украйна

Русия се стреми да повлияе на изборите в САЩ и да отслаби подкрепата за Украйна

Москва може по-специално да се възползва от противоречията в американското общество, смятат служители на разузнаването.

Все по-голям брой противници на САЩ, водени от Русия, се стремят да повлияят на президентските избори през ноември чрез наети търговски фирми и използването на технологии за генеративен изкуствен интелект. Това писа през юни Bloomberg, цитирайки американски служители.

Според представители на офиса на директора на националното разузнаване на САЩ, Русия представлява най-сериозната заплаха за предстоящите избори.

Според тях Москва най-вероятно вижда вота като възможност за постигане на по-глобални цели - да отслаби подкрепата за Украйна и да подкопае доверието в демократичните институции и в САЩ като цяло.

За целта Москва може по-специално да се възползва от противоречията в американското общество, смятат служители на разузнаването.

Иран също възнамерява да участва в този процес, докато Китай засега заема по-предпазлива позиция и е наясно с възможните последици от намеса в изборите.

По-рано през юли говорителят на външното министерство Мария Захарова, коментирайки обвиненията в Съединените щати срещу Русия за намеса в американските избори, каза: "Ние потвърждаваме, че не се намесваме във вътрешните работи на суверенни държави, още по-малко оказваме натиск върху предстоящите изборни процеси." Изборите в Съединените щати не са изключение, ние никога не сме се намесвали преди, не се намесваме сега и не планираме да се намесваме в бъдеще, допълва ТАСС.

CNN: Русия "представлява сериозна заплаха" за изборите в САЩ

CNN: Русия "представлява сериозна заплаха" за изборите в САЩ

Позиция на американското разузнаване

CNN съобщи в началото на юли за обвиненията на служител на американското разузнаване срещу Русия, че използва социалните медии, за да "повлияе на общественото мнение и да подкопае подкрепата за Украйна" в колебаещите се щати по време на изборите в САЩ през 2024 г.

Служителят от кабинета на директора на националното разузнаване на САЩ направи твърдението, че "Русия се насочва към определена демографска група избиратели".

"За да се подкопаят позициите на нашите партньори в Украйна и да се повлияе на геополитическите сценарии", се казва в изявление на директора на ФБР Кристофър Рей.

Пригожин призна за руска намеса в изборите в САЩ

Пригожин призна за руска намеса в изборите в САЩ

"Намесихме се, намесваме се и ще продължим да се намесваме. Внимателно, прецизно, хирургически и по наш собствен начин, както го умеем"