Федералният съд на САЩ позволи насилственото хранене на пленник от лагера в Гуантанамо, обявил гладна стачка в знак на несъгласие с обвиненията срещу него и условията в центъра за задържане.

Съдия Гладис Кеслер заяви, че военните трябва да се намесят и да налеят хранителни вещества в стомаха на Абу Уаел Диаб, защото той може да умре. Адвокатите му контрираха, че подобни действия представляват нарушение на основни човешки права. Въпреки това Кеслер пренебрегна възраженията им, независимо от обстоятелството, че само преди седмица именно тя издаде временна ограничителна заповед, забраняваща издевателствата със затворника.

От Пентагона излязоха с официална позиция, че се намесват по време на гладна стачка само тогава, когато животът на даден затворник е в опасност, като при това се спазват всички предвидени от закона процедури.

Съдийката по делото дори поръча властите да направят общо 34 видеозаписа, които да проследят извеждането на затворника от килията му, всяко хранене против волята му и повторното му въдворяване в центъра за задържане.

Така Диаб не само, че ще трябва да преживее агонията при всяко хранене в хранопровода му да бъдат вкарвани тръбички, които впоследствие ще бъдат изваждани, но и процедурата ще бъде документирана без той да го осъзнава.

43-годишният сириец и баща на четири деца бе арестуван през 2002 г. в Пакистан, скоро след като пристигна в Пешавар за лечение на гръбначна травма. Мъжът бе заловен от пакистанските власти, след което предаден на САЩ по подозрения, че е поддържал връзки с терористи.

Така той прекара повече от десетилетие зад решетките, въпреки че срещу него все още няма повдигнато обвинение. Преди пет години Диаб поиска да бъде освободен, но на молбата му все още няма отговор.

През 2009 г. лично президентът Барак Обама подписа заповед за затваряне на военноморската база „Гуантанамо Бей” и забрани мъченията над затворници, но въпреки това разположеният в Куба център за извънсъдебно задържане продължава да съществува. Опитите за закриването му срещат силното противопоставяне на някои лобита в Конгреса, свързани с партията на републиканците.

От общо 779 хвърлени в затвора със специален режим след обявяването на войната срещу тероризма от Джорд У. Буш, 155 продължават да стоят зад решетките, въпреки че за по-голямата част от тях няма сигурни доказателства, че са организирали терористична дейност, или изобщо имат някакви връзки с терористични организации.

През януари 31 пенсионирани генерали от американската армия за пореден път настояха Барак Обама да изпълни обещанието си за закриване на затвора в Гуантанамо, като прехвърли задържаните лица към други центрове за лишаване от свобода.

„Гуантанамо не работи в интересите на Америка. Докато продължава да функционира, той ще подкопава не само националната ни сигурност, но и статута ни на държава, където законите и човешките права се спазват”, заявиха те в кореспонденция по темата.

Въпреки това от Белия дом продължават да отговарят уклончиво или открито да пренебрегват темата, а масовите американски медии почти не отделят внимание на проблема.