Най-голямата социална мрежа в света Facebook е блокирала 115 профила по подозрение в "координирано неавтентично" поведение в навечерието на междинните избори в САЩ, съобщава "Асошиейтед прес".

Социалната мрежа уточни в публикация в блога си, че е затворила 30 акаунта във "Фейсбук" и 85 акаунта в "Инстаграм" и ги разследва по-подробно.

Спецслужбите на САЩ нямат доказателства за намеса в изборите

Спецслужбите на САЩ нямат доказателства за намеса в изборите

Няма да търпят намеса от Русия, Китай, Иран и др.

Компанията заяви, че е предприела действия, след като е била предупредена в неделя вечерта от представители на американските правоприлагащи институции, които смятат, че профилите са "свързани с чуждестранни субекти".

Американските технологични компании засилват сигурността и усилията за борба дезинформационните кампании, след като онлайн смутители, включително руски групи, се опитват да разделят гласоподавателите и да дискредитират демокрацията.

Избори за Конгрес в САЩ - този път Путин играе пас

Избори за Конгрес в САЩ - този път Путин играе пас

Дори и нещо съвсем малко би било достатъчно, за да бъде дискредитиран целият изборен процес. Да не забравяме, че през 2016 г. Доналд Тръмп говореше за "фалшифицирани" избори по време на кампанията,

"Фейсбук" заяви, че след като научи повече, ще предостави допълнителни подробности, "включително дали тези профили са свързани с базираната в Русия Агенция за интернет изследвания (известна като руската ферма за тролове) или други чуждестранни субекти".

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви в тази връзка, че обвиненията за руска намеса в американските междинни избори са "празни изявления".

Започна гласуването в САЩ

Започна гласуването в САЩ

Щатите Мейн, Ню Хемпшър, Ню Джърси, Ню Йорк и Вирджиния отвориха секциите в 06,00 часа