Подразделението 54777 е част от ГРУ, руската служба за външно разузнаване. Ведомството отговаря за операциите за "психологическа война" и влияние върху чуждото обществено мнение, един от трите стълба на "информационната война", заедно с киберпространството и защита на Русия от външно влияние, разкрива в. "Фигаро".

Влиятелната френска медия се позовава на годишния доклад на Службата за външно разузнаване на Естония - Välisluureamet.

Ирландското разузнаване търси шпионска база в руското посолство

Ирландското разузнаване търси шпионска база в руското посолство

Напрежение между Дъблин и Москва

Документът описва подробно работата на това тайно руско звено, което е насочено към политически лидери, военен персонал и техните семейства, гражданите и някои специфични групи като етнически или религиозни малцинства, опозиция или бизнес групи в приятелски, неутрални или враждебни страни.

Това означава, че потенциалната цел на Подразделението 54777 е да влияе върху западното обществен мнение.

Целта на психологическата война на Русия е да промени възприятието и поведението на чужденците.

Разузнаването на Русия уличи западните спецслужби в провокации и шантаж

Разузнаването на Русия уличи западните спецслужби в провокации и шантаж

Това не било "джентълменско"

Манипулацията също е част от арсенала на руската психологическа война. През 2020 г. англоезичните сайтове, контролирани от ГРУ, като InfoRos, InfoBrics.org и OneWorld.press, разпространяват невярна информация за пандемията на COVID-19.

За целта се дори се твърди , че САЩ са използвали епидемията, за да наложат своята визия за световен ред или че коронавирусът всъщност е американско биологично оръжие, обобщава "Фигаро".

Естонското външно разузнаване дори назовава няколко бивши ръководители на отдел 54777 като Александър Костюхин, Александър Старунски, Денис Тюрин или Сергей Пантелеев.