Филипинските и американските сили ще симулират обратно превземане на окупирани от врага острови по време на съвместни военни учения, които започват следващата седмица в райони срещу Тайван и Южнокитайско море, предава "Ройтерс".

Годишните учения "Баликатан" или "рамо до рамо", които ще се проведат от 22 април до 10 май, ще включват 16 700 войници, които ще се обучават в морска сигурност, противовъздушна и противоракетна отбрана, динамични ракетни удари, киберзащита и информация операции.

Това ще бъде първият път, когато морските учения се провеждат извън филипинските териториални води", каза Майкъл Логико, полковник от филипинската армия, наблюдаващ ученията.

Насочени към подобряване на оперативната съвместимост между двете армии, ученията идват на фона на неотдавнашното агресивно поведение на Китай в Южнокитайско море и Тайванския проток.

В отговор на планираните учения външното министерство на Китай предупреди, че Филипините трябва да бъдат "достатъчно трезви, за да осъзнаят", че въвеждането на извънтериториални държави, за да покажат силата си в Южнокитайско море и да провокират конфронтация, само ще влоши напрежението и ще подкопае регионалната стабилност .

"Опитите да бъдат привлечени външни сили за защита на така наречената им сигурност само ще доведат до по-голяма несигурност за тях самите", каза на редовна пресконференция говорителят на министерството Лин Джиан призовавайки двете страни да спрат провокациите.

Логико каза, че американските войски и техните колеги от Манила ще симулират обратно превземане на острови, окупирани от враждебни сили в най-северните острови на страната, близо до Тайван и в западната провинция Палаван.

Малък френски контингент ще се присъедини към тазгодишните учения за първи път от началото на годишните учения през 1991 г., разполагайки фрегата, която ще плава съвместно с военноморските кораби на Филипините и САЩ в изключителната икономическа зона на Манила в Южнокитайско море.

Около 14 нации ще се присъединят като наблюдатели, включително Япония, Индия и страни от АСЕАН и Европейския съюз, каза Logico.

Както миналата година, учението следващата седмица ще се опита да потопи макет на вражески военен кораб в северния град Лаоаг в провинция Илокос.

Филипините следят 55 китайски кораба във водите си в Южнокитайско море

Филипините следят 55 китайски кораба във водите си в Южнокитайско море

Манила отчита, че Пекин идва винаги когато има вакуум