Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши заяви, че страната трябва да бъде готова за всякакви рискове поради нарастващото напрежение в Индо-Тихоокеанския регион, свързано със спорове за суверенитет в Южнокитайско море и сигурността около съседен Тайван, предава Ройтерс.

Филипините отдавна имат конфликти с Китай заради Южнокитайско море. Но близостта на страната до Тайван я поставя също в сферата на интересите на Китай, каза Маркос на войските в военен лагер в провинция Исабела, в северния регион Кагаян, който гледа към Тайван.

Китай разглежда демократично управлявания Тайван като своя територия и никога не е изключвал възможността за използване на сила, за да постави острова под свой контрол. Тайван силно възразява срещу тези претенции и заявява, че само народът на острова може да решава бъдещето си. В Тайван живеят над 150,000 филипинци.

"Външната заплаха сега е станала по-ясно изразена, по-тревожна и затова трябва да се подготвим," каза Маркос на войниците в понеделник в реч, споделена от президентския дворец във вторник.

Миналата година Маркос даде достъп на американските сили до почти двойно повече военни бази, поради увеличаващата се активност на Китай в Южнокитайско море и напрежението около Тайван. Китай заяви, че разширеният достъп на САЩ "раздухва огъня".

Китайската армия проведе двудневни военни игри около Тайван миналия месец, включително учения за проверка на способността си да "завземат властта" и да контролират ключови зони.

"Сега имате две мисии, докато преди беше само вътрешната сигурност," каза Маркос на войниците, подчертавайки нуждата от укрепване на външните отбранителни способности.

Маркос заяви, че Филипините не се опитват да преначертаят границите на суверенната си територия в Южнокитайско море, включително изключителната си икономическа зона (ИИЗ), и че страната е ангажирана да се защитава, докато води дипломатически усилия.

Напрежението с Китай се ескалира през последната година поради честите морски сблъсъци в рамките на ИИЗ на Филипините в Южнокитайско море, който е важен търговски път за повече от 3 трилиона долара годишна търговия.

Филипините обвиниха Китай във "варварско поведение", след като блокира евакуация на болен

Филипините обвиниха Китай във "варварско поведение", след като блокира евакуация на болен

първият опит за транспортиране на болния войник се е провалил

"Китай няма място в ИИЗ на Филипините," заяви министърът на националната отбрана Гилберто Теодоро в изявление.

Постоянният арбитражен съд в Хага обезсили претенциите на Китай върху територии в Южнокитайско море през 2016 г., решение, което Китай отхвърли.

Във вторник, ден преди Деня на независимостта на Филипините, над сто протестиращи се събраха пред консулския офис на Китай в Манила, изисквайки Китай да напусне ИИЗ на Филипините.

Президентът на Филипините е притеснен от нов китайски закон за Южнокитайско море

Президентът на Филипините е притеснен от нов китайски закон за Южнокитайско море

От 15 юни ще влезе закон на Пекин за бреговата охрана в спорните води