Китай прекрати двудневните военни учения около Тайван, в които симулира атаки с бомбардировачи и се упражнява да се качва на борда на кораби. Тайванското министерство на отбраната описа детайлно в събота участващите китайски военни самолети и военни кораби, съобщава "Ройтерс".

Военният канал на китайската държавна телевизия съобщи късно в петък, че ученията са приключили. Коментар в официалния вестник People's Liberation Army Daily каза, че те са продължили два дни от четвъртък до петък, както беше обявено по-рано.

Министерството на отбраната на Китай не отговори на искане за коментар в събота.

Китай, който твърди, че демократично управляваният Тайван е негова собствена територия, стартира ученията "Съвместен меч - 2024A". Това се случва три дни след като Лай Чинг-те стана президент на Тайван, човек, когото Пекин казва, че е "сепаратист".

Според Пекин, ученията са наказание за речта на Лай при встъпването в длъжност в понеделник, в която той каза, че двете страни на Тайванския пролив "не са подчинени една на друга", което Китай разглежда като декларация, че двете са отделни държави.

Хиляден протест в Тайван срещу реформите и китайското влияние

Хиляден протест в Тайван срещу реформите и китайското влияние

Китай, който твърди, че Тайван е негова територия, проведе втори ден военни учения около острова

Лай многократно е предлагал преговори с Китай, но е бил отхвърлян. Той казва, че само народът на Тайван може да реши бъдещето си и отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет. Правителството на Тайван осъди ученията и заяви, че няма да се уплаши от китайския натиск.

В петък 46 китайски военни самолета пресякоха средната линия на Тайванския проток, която преди това е служила като неофициална бариера между двете страни, съобщи в събота министерството на отбраната на Тайван. Той каза, че е засякъл общо 62 китайски самолета и 27 военноморски кораба.

Самолетите, включително усъвършенствани изтребители Су-30 и бомбардировачи H-6, способни да носят ядрено оръжие, летяха в пролива, както и надолу към канала Баши, който разделя Тайван от Филипините, каза министерството.

В петък той публикува кадри, заснети от самолети на тайванските военновъздушни сили на китайски изтребител J-16 и H-6, но не каза точно къде е направен.

През последните четири години Китай редовно организира военни действия около Тайван, включително мащабни военни учения през 2022 г. и през 2023 г.

Ежедневният коментар на Народната освободителна армия, публикуван като "гласът на военните", казва, че Лай е решен да действа като "пешка" за външни сили, за да ограничат развитието на Китай.

АП: Тайван постави войските си в състояние на повишена готовност

АП: Тайван постави войските си в състояние на повишена готовност

Напрежение в критичен регион

"Ако сепаратистките сили за независимост на Тайван настояват да вървят по своя път или дори да поемат рискове, PLA ще се подчини на заповедите и ще предприеме решителни действия за решително разбиване на всички сепаратистки заговори", се казва в него.