Десетки хиляди излязоха по улиците около парламента на Тайван в петък, за да демонстрират срещу оспорваните парламентарни реформи, съобщава "Ройтерс".

Протестът беше белязан от гнева срещу предполагаемото влияние на Китай върху демокрацията на острова.

Митингът пред парламента, последвал този във вторник, дойде в същия ден, когато Китай, който твърди, че Тайван е негова територия, проведе втори ден военни учения около острова.

Пекин каза, че те са започнали, за да накажат новия президент на Тайван Лай Чинг- те, когото нарича "сепаратист".

Демократическата прогресивна партия (ДПП) на Лай се опитва да попречи на опозицията, която заедно има мнозинство от местата в парламента, да наложи мерки, които да дадат на законодателите по-голям надзор над правителството. ДПП казва, че е необходим повече дебат.

АП: Тайван постави войските си в състояние на повишена готовност

АП: Тайван постави войските си в състояние на повишена готовност

Напрежение в критичен регион

Реформите ще дадат на законодателите правомощието да изискват от военните, частните компании или лица да разкрият информация, която депутатите считат за уместна.

Те също така ще криминализират неуважението към парламента от държавни служители и то ще бъде наказуемо със затвор. Но ДПП казва, че няма ясна дефиниция за неуважение към парламента.

Основната опозиционна партия на Тайван Гоминдан (КМТ), която подкрепя по-тесни връзки с Китай, но отрича да е про-Пекин, казва, че се опитва да внесе повече отчетност в правителството.

Протестиращите в петък вечерта, много от които студенти или млади професионалисти, слушаха речи и носеха транспаранти, обвиняващи опозицията, че се опитва да прокара реформите и дори работи съвместно с Китай.

Депутат от ДПП Уанг Тинг-ю каза пред камарата, че законодателството незаконно ще разшири правомощията на законодателите, включително правомощията да наказват компании и лица, които не са се съобразили с парламентарни запитвания.

"Това дава на законодателите властта да наказват хората", каза той. "Гласуваха ли ни хората, за да наказваме хората?

Снимка 666475

Източник: EPA/БГНЕС

КМТ обвини ДПП, че се опитва да "разпространи слухове и да ги оцвети в червено", цветовете на управляващата комунистическа партия в Китай, в опит да задуши реформите.

"ДПП възпрепятства реформата на парламента, тъй като се страхува, че няма да има място за скриване на злоупотреби и лъжи", се казва в изявление.

Протестите бяха мирни, като полицията поддържаше относително слабо, но очевидно присъствие около парламента.

Тайван: Китай продължава с ирационалните военни провокации

Тайван: Китай продължава с ирационалните военни провокации

Напрежение в ключов регион

В парламента депутатите скандираха лозунги и облепиха залата с транспаранти, като дебатът продължи до късно вечерта и прерасна и във физически сблъсъци.

Припомняме, че миналия петък те също стигнаха и удари по време на дебат за реформите.