Ситуацията в парламента на Тайван днес прерасна в ожесточен спор относно усилията за разширяване на парламентарния надзор, налагани от опозицията. Според управляващата партия консултации не е имало. Законодателите са си крещели и разпъвали протестни плакати в залата, предават от Reuters.

Няколкостотин души са се събрали пред парламента, за да протестират срещу реформите и обвиниха опозицията, че работи съвместно с Китай и се опитва да убие демокрацията в страната.

Двете основни опозиционни партии са Гоминдан (KMT) и Тайванската народна партия (ТНП), които заедно сформират мнозинство. Те са се обединили, за да подкрепят редица реформи, според които депутатите ще имат по-голям контрол върху правителството.

Това включва противоречиво предложение законодателите да могат да наказват длъжностни лица, за които се смята, че проявяват неуважение към парламента чрез неверни изявления или "задържане на информация". Според Демократична прогресивна партия (ДПП) за това липсва ясно определение.

Въпреки че сцените от петък не са се повторили, депутати от ДПП, носещи ленти с надписи "Демокрацията умря", поискаха повече дискусии по предложенията и явно изразиха гнева си срещу KMT.

"На платформата на говорителя днес не е KMT или ТНП. Това е Си Дзинпин", заяви член на групата на ДПП, Кер Чиен-минг, пред камарата, имайки предвид президента на Китай. Забележките му са предизвикали викове "Млъкни!" от лагера на опозицията, някои от които размахваха плакати с надпис: "Реформиране на парламента, пуснете слънчева светлина".

КМТ обвини ДПП, че се опитва да "разпространи слухове и да ги оцвети в червено", като цветовете на управляващата комунистическа партия в Китай, в опит да задуши реформите.

"ДПП разпалва популизма и техните антиреформаторски действия нямат опора", категоричен е говорителят на KMT Ян Чи-ю.

Тайван иска стабилност чрез запазване на статуквото с Китай

Тайван иска стабилност чрез запазване на статуквото с Китай

Това ще каже тя в речта си при встъпването в длъжност на 20 май

Настоящите предложения за реформа "разширяват прекалено" властта на законодателите, посочи пред Reuters Чанг Хунг-лин, ръководител на неправителствената група Citizen Congress Watch. Тяхната дейност включва искания за граждански надзор на парламента, въпреки че групата подкрепя и съществуващите усилия да се даде на парламент по-голям правителствен контрол.

Настоящите предложения, някои от които преминаха на второ четене днес, дават на законодателите правото да изискват лица, като служители на отбраната или на частни компании, да свидетелстват в парламента без предварителна проверка.

"Това е вредно за административната ни власт и за съдебната система", каза още Чанг Хунг-лин.

Припомняме, президентът Лай Чинг-те встъпи в длъжност вчера. В момента той е изправен не само пред политиката на Китай, който го смята за "сепаратист", но и срещу разделение в парламента, след като неговата Демократична прогресивна партия загуби мнозинството си.

САЩ искат да върнат Тайван в Световната здравна асамблея

САЩ искат да върнат Тайван в Световната здравна асамблея

Тайпе обаче смята, че това ще бъде трудно