Президентът Джо Байдън ще изпрати бивши служители на САЩ в Тайван, когато новият му президент встъпи в длъжност, предава "Ройтерс".

Байдън изпраща двупартийна делегация на встъпването в длъжност на новоизбрания президент на Тайван Лай Чинг-те в понеделник, състояща се от бившия икономически съветник на Белия дом Брайън Дийз, бивш служител на Държавния департамент Ричард Армитидж, експертът по Тайван от института Брукингс Ричард Буш и Лора Розенбъргер, която ръководи организация с нестопанска цел, която управлява неофициалните отношения между САЩ и Тайван, според високопоставен служител на администрацията.

Пекин нарече Лай, който беше избран през януари, "опасен сепаратист" и отхвърли многократните предложения за преговори. Пекин смята самоуправляващия се остров за своя територия, позиция, която правителството в Тайпе категорично отхвърля.

"Делегацията ще пристигне този уикенд в Тайпе и по време на посещението си тя ще присъства на церемонията по встъпването в длъжност на новия президент на 20 май и ще се срещне с редица водещи фигури", каза високопоставен служител на администрацията на Байдън.

Този ход е в съответствие с предишната практика и не представлява промяна в политиката на САЩ, каза служителят. "Пекин ще бъде провокаторът, ако реши да отговори с допълнителен военен натиск или принуда."

Вашингтон смени дипломатическото си признаване от Тайпе на Пекин през 1979 г. и отдавна заявява, че не подкрепя официално обявяване на независимост от Тайван. Той обаче поддържа неофициални отношения с острова и остава най-важният му поддръжник и доставчик на оръжие.

През последните четири години китайската армия значително засили дейността си около демократично управляван Тайван.

Байдън заяви, че САЩ биха използвали сила, за да защитят Тайван

Байдън заяви, че САЩ биха използвали сила, за да защитят Тайван

Това не било промяна на политиката за "Един Китай"

Байдън и преди е разстройвал китайското правителство с коментари, които изглежда предполагат, че Съединените щати биха защитили острова, ако бъде нападнат, отклонение от дългогодишната позиция на САЩ за "стратегическа неяснота".

Военноморските сили на САЩ и Тайван тихомълком проведоха съвместни учения в Тихия океан през април, съобщи Ройтерс.

Байдън наложи нови търговски мита върху редица китайски сектори във вторник, докато Тайван съобщи, че китайските сили извършват последния си "боен патрул" близо до острова същия ден.

Американският служител каза, че САЩ "поддържа връзка" с Тайпе относно "съдържанието" на речта на Лай при встъпването в длъжност, затвърждавайки дългогодишната си политика по темата.

Тайван не разчита други да го защитават, но благодари на САЩ

Тайван не разчита други да го защитават, но благодари на САЩ

Тайпе поема пълен ангажимент към своята сигурност

"Ние сме доста реалисти, че стратегическите дългосрочни цели на КНР няма да се променят", препратка към Китайската народна република и нейната цел за "обединение" с Тайван.

Служителят каза, че Китай вероятно ще продължи натиска върху Тайван при новата администрация и те се надяват, че възстановените преговори между САЩ и Китай могат да намалят напрежението.

"През този предстоящ мандат не искаме да разклащаме нещата или да променяме нещата тук", каза служителят. "Статуквото беше нашата нарицателна дума за този период."

Китай ще отвърне подобаващо на мерките на САЩ за внос на китайски стоки

Китай ще отвърне подобаващо на мерките на САЩ за внос на китайски стоки

Увеличението на митата е признак на слабост, смята външният министър Ван И