Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в събота, че Съединените щати не подкрепят независимостта на Тайван, съобщава "Ройтерс".

"Ние не подкрепяме независимостта.", каза Байдън, помолен за реакция на изборите в събота.

Часове преди отварянето на избирателните секции Вашингтон предупреди, че би било неприемливо която и да е страна да се намесва в изборите.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън поздрави Лай Чинг-те за победата му и каза, че Съединените щати се ангажират с поддържането на мира и стабилността от другата страна на пролива и мирното разрешаване на различията, без принуда и натиск."

Той каза, че САЩ изглеждат очакват да работят с Лай и лидерите на всички партии в Тайван, за да напреднем в техните "дългогодишни неофициални отношения, в съответствие с политиката на САЩ за един Китай".

Администрацията на Байдън се страхува, че изборите, преходът и новата администрация ще ескалират конфликта с Пекин.

Байдън работи за изглаждане на отношенията с Китай, включително съгласието си да обсъди различията по въпросите на сигурността на срещата на високо равнище в Калифорния с президента Си Дзинпин през ноември.

В знак на подкрепа за правителството Байдън планира да изпрати неофициална делегация на самоуправляващия се остров.

Делегацията вероятно ще включва някои бивши високопоставени американски служители, според служителя, който каза, че имената не са финализирани. Подобни делегации са били изпращани в Тайван в миналото.

Съединените щати са най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия за Тайван въпреки липсата на официални дипломатически връзки с острова.

Чен Бинхуа, говорител на службата по въпросите на Тайван на китайския кабинет, каза, че Пекин няма да приеме резултата от изборите като представящи основното обществено мнение на острова, без да даде никакви доказателства или обосновка.

"Тези избори не могат да променят основната ситуация и посоката на отношенията между двете страни, нито могат да променят общото желание на сънародниците от двете страни да се сближават все повече и повече, нито могат да спрат общата тенденция, че родината в крайна сметка и неизбежно ще бъде обединена ", каза Чен, цитиран от АП.

Великобритания приветства президентските избори в Тайван. Министърът на външните работи лорд Дейвид Камерън отправи своите поздравления към победителя Лай Чинг-те. Камерън каза, че се надява Китай и Тайван да работят за мирно разрешаване на различията чрез конструктивен диалог. 

Припомняме, че изявлението дойде, след като тайванските избиратели отхвърлиха Китай и дадоха на управляващата партия трети президентски мандат на проведените в събота избори.

Ключови избори в Тайван

Ключови избори в Тайван

Китай оказва натиск над Тайпе

По предварителни оценки избирателната активност е много висока. Хората започнаха да се редят в избирателните секции още преди отварянето им.

Фаворит в надпреварата бе кандидатът на управляващата партия, 64-годишният Лай Чинг-те (Лай Цин-де), когото властите в континентален Китай наричат ​​сепаратист. Той възнамерява да намали икономическата си зависимост от Пекин и да продължи да укрепва отношенията със САЩ. Той спечели вота с 40,1% от преброените гласове. 

Неговият основен опонент, кандидат от опозиционната партия "Куоминдан" Хоу Ю-и се застъпи за сближаване с континентален Китай, разглежда Тайван като част от по-широката китайска нация, но не е съгласен с Пекин относно това коя държава я представлява. Той печели 33,49% от гласовете. 

На пресконференция след изборите Лай благодари на тайванския електорат за "написването на нова глава в нашата демокрация. Показахме на света колко ценим нашата демокрация. Това е нашият непоколебим ангажимент. Тайван ще продължи да върви рамо до рамо с демокрациите от целия свят чрез нашите действия. Тайванският народ успешно се противопостави на усилията на външни сили да повлияят на тези избори."

Изборите в Тайван и предизвикателството Китай

Изборите в Тайван и предизвикателството Китай

Нито един кандидат за президент няма ясен отговор, как да поддържа демокрацията и самоуправлението в дългосрочен план

Официалните резултати ще бъдат обявени след няколко дни.

Целият свят следи изборите в Тайван, тъй като Пекин заплашва острова с война, ако в резултат на изборите тайванците тръгнат по пътя на обявяване на официална независимост от Китай.

В навечерието на изборите китайската армия значително увеличи активността си около Тайван, а Пекин и негласната си реторика. Тази сутрин Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че отново има осем китайски военни самолета, летящи около острова, включително един, който е нарушил въздушното пространство от югозапад в 6 часа сутринта местно време, малко преди избирателните секции да отворят.

Тайван проследява осем китайски военни самолета, приближаващи острова

Тайван проследява осем китайски военни самолета, приближаващи острова

Ескалация на напрежението

Също Министерството на отбраната на Тайван заяви, че следи шест китайски военни кораба, които са обкръжили острова.