Тайван няма да разчита на други за своята защита. Това заяви президентът Цай Инуън, цитирана от "Ройтерс".

Тя обаче приветства ангажимента на САЩ относно сигурността на демократично управлявания остров на фона на това, което определи като китайско посегателство върху неговия суверенитет.

Коментарът на Цай идва, след като през септември американският президент Джо Байдън обеща да защитава Тайван в случай на "безпрецедентна атака" от страна на Китай.

В обръщението си към базирания във Вашингтон мозъчен тръст Global Taiwan Institute Цай благодари на администрацията на Байдън и Конгреса на САЩ за "поддържането на ангажимента на САЩ към сигурността на Тайван" и за скорошните продажби на американски оръжия.

"Но ние няма да зависим от другите, за да се защитим", подчерта тя.

Тайван обясни кога ще започне война с Китай

Тайван обясни кога ще започне война с Китай

Блокада или завземане на офшорен остров ще се считат за акт на война

"Тайван е напълно ангажиран със защитата на своята сигурност и поддържането на демократичния си начин на живот. Ние също така работим, за да адаптираме нашата отбранителна стратегия към променящите се заплахи, пред които сме изправени", посочи държавният глава.

Въпреки че Белият дом уточни, че обещанието на Байдън не означава промяна в политиката на Вашингтон, критиците твърдят, че той може да е подкопал - умишлено или не - позицията на САЩ да не заемат позиция относно независимостта на Тайван.

Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия, организира широкомащабни военни учения, за да покаже гнева си от посещението през август на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси.

Пекин смъмри САЩ за обещаната защита на Тайван при китайска инвазия

Пекин смъмри САЩ за обещаната защита на Тайван при китайска инвазия

Китай заплаши с отговор на всяко действие, което разделя нацията

От тогава китайските военни дейности продължават, макар и в по-намален мащаб, а китайски военни самолети рутинно пресичат линията в Тайванския проток, която от години служи за неофициална граница между двете страни.

Тайван, който категорично отхвърля претенциите на Китай, съобщи по-рано днес, че осем китайски изтребителя отново са пресекли средната линия.

Цай заяви, че тези операции "посягат на суверенитета на Тайван и застрашават мира и стабилността в Индо-тихоокеанския регион".

Знаем от историята и настоящите събития, че заплахите срещу която и да е страна или регион пряко или косвено се превръщат в нарастващи заплахи срещу нейните съседи, отбеляза тя.

Тайван се закани да контраатакува Китай

Тайван се закани да контраатакува Китай

Ако китайски самолети или кораби навлязат в територията на острова