Водещото британско издание Financial Times прекрати политическия неутралитет и обяви поддръжката си за опозиционната Консервативна партия за предстоящите на 6 май парламентарни избори.

За първи път от 1997 година Financial Times открито заявява политическа подкрепа, въпреки цялостната си позиция на стремеж да не се намесва директно в британската партийна политика.

"Financial Times няма политическа обвързаност. Ние поддържаме либералната политика на малка намеса на държавата, социална справедливост и открит международен пазар. Но ние имаме и свое виждане за промените, необходими за икономически и политическо обновление в страната", се казва в редакционната статия.

Вестникът проанализира действията и плановете на трите водещи британски партии по ключови проблеми и прави извода, че нито управляващата Лейбъристка партия, нито третата политическа сила в лицето на либералдемократите не отговорят на нуждите на страната.

Остават консерваторите. Не че са съвършени, но притежават силен инстинкт, имат фискални планове, прости и ясни. Затова считаме, че трябва да им се доверим. Очакваме консерваторите да снижат до минимум ролята на държавата, основание за което са намеренията им да съкратят държавните разходи и данъците в по-голяма степен, отколкото предлагат техните опоненти."

"Консервативното управление ще създаде по-добри условия за предприемачите и за нарастване на благосъстоянието", се отбелязва в редакционната статия на The Financial Times.

В материала се отбелязват и някои недостатъци на лидера на Консервативната партия Дейвид Камерън - младостта и неопитността му, както и нежеланието му за конструктивно сътрудничество с ЕС, заради което е подложен на остра критика от Брюксел.

Вестникът припомня сътресенията на финансовия пазар и предупреждава за възможните изключително негативни последствия за икономиката на страната ,ако след изборите Великобритания няма правителство на мнозинството.
На страната е нужно стабилно и легитимно правителство, което да я изведе от кризата и да повиши тежестта й зад граница. Така, взимайки под внимание всички фактори, ние правим извода, че най-добре от всички би са справила Консервативната партия."