Председателят на шведския парламент Андреас Норлен възложи на лидера на Социалдемократическата партия в четвъртък да се опита да сформира ново правителство.  Финансовият министър Магдалена Андершон трябва да посочи до вторник дали може да намери достатъчно подкрепа в долната камара на парламента, за да формира кабинет, предаде АП.

Ходът беше очакван.

Припомняме, че вчера шведският министър-председател Стефан Льовен подаде оставка - очакван акт, с който той отвори вратата за министъра на финансите Магдалена Андершон да стане първата жена премиер на страната, стига да получи одобрението на парламента.

Льовен оглавяваше коалиция на малцинството с партията на Зелените от 2014 г. насам. По-рано тази година обаче обяви, че ще се оттегли преди следващите парламентарни избори, които трябва да се проведат през септември 2022 г.

Магдалена Андершон го наследи като лидер на Социалдемократическата партия миналата седмица. Все още не е ясно дали тя ще има достатъчна подкрепа, за да премине през гласуване за утвърждаване в парламента.

Министър-председателят на Швеция подаде оставка, вероятно ще го наследи жена

Министър-председателят на Швеция подаде оставка, вероятно ще го наследи жена

Магдалена Андершон може да стане първата дама премиер на страната

Андершон не се нуждае от мнозинство в 349-местния парламент, което да я одобри, но трябва да избегне мнозинство, което да гласува срещу нея.

Ако все пак кандидатурата ѝ бъде отхвърлена, друг вариант за премиер е лидерът на Умерената партия Улф Кристенсон.

Стефан Льовен ще ръководи служебно правителство в Швеция, докато новият министър-председател бъде избран.