Президентът на Финландия Саули Ниинисто каза в понеделник, че е станало невъзможно да се връщат лица, търсещи убежище, които не отговарят на критериите за закрила, и че това трябва да се вземе предвид, когато се определят политиките, предава "Ройтерс".

"Депортирането на мигранти, които не отговарят на критериите за убежище, стана невъзможно, така че влизането на границата означава, че оставате в тази страна, ако искате", каза Ниинисто, говорейки на държавно посещение в Полша.

Той призова за общоевропейско решение за спиране на неконтролираното влизане в Шенгенската зона.

"Невъзможно е всяка страна сама да се опита да се погрижи за ситуацията, която може да избухне в съседна страна веднага след това", каза Ниинисто.

Финландия затвори в събота четири контролно-пропускателни пункта на границата си с Русия, докато Хелзинки се опитва да спре потока от търсещи убежище, който според нея е бил подстрекаван от Москва, оставяйки отворени само четири пункта.

Кремъл отрече да изпраща мигранти и заяви в понеделник, че решението на Финландия да затвори граничните пунктове отразява възприемането на антируска позиция от Хелзинки.

И Естония обвини Русия за мигрантски наплив

И Естония обвини Русия за мигрантски наплив

Москва насочва мигранти от трети страни без документи към естонските гранични пунктове