Финландия затвори рано днес четири контролно-пропускателни пункта по границата си с Русия, съобщава "Ройтерс". Хелзинки се опитва да спре потока от търсещи убежище мигранти, който според страната е увеличен от Москва.

Финландската гранична охрана обяви в петък, че ще издигне бариери от полунощ местно време на граничните пунктове "Ваалимаа", "Нуиямаа", "Иматра" и "Ниирала" в югоизточна Финландия, които поемат голяма част от пътуването между двете страни.

"Имахме по-големи числа като 39 в понеделник и 75 в сряда. Вчера беше доста мирно, но днес отново над 100 незаконни мигранти дойдоха в югоизточната част на Финландия", разказа капитан Юси Вайника от финландската гранична охрана пред "Ройтерс" в Нуиямаа. Финландското правителство обвини Русия, че насочва мигранти към пропускателните пунктове като отмъщение за решението на страната да увеличи сътрудничеството в областта на отбраната със Съединените щати. Кремъл отрича твърдението.

От четвъртък Финландия затваря границата с Русия

От четвъртък Финландия затваря границата с Русия

Мерки срещу нелегалната миграция

Финландия има обща граница с Русия от 1340 км, която също служи като външна граница на ЕС. Около 300 души, търсещи убежище, предимно от Ирак, Йемен, Сомалия и Сирия, са пристигнали във Финландия тази седмица, според граничната охрана.

Влаковият превоз между двете страни беше спрян миналата година, В момента остават отворени четири редовни гранични пункта между двете страни. Сега може да се търси убежище само в два от тях, в Сала и Вартиус, каза граничната охрана.

В петък Кремъл заяви, че Финландия прави "голяма грешка", като затваря граничните пунктове и че ходът на Хелзинки разрушава двустранните отношения.

Финландия се бори със засилен мигрантски натиск по границата с Русия

Финландия се бори със засилен мигрантски натиск по границата с Русия

Те идват на граничните пунктове, без да разполагат с необходимите документи

Граничната агенция на Европейския съюз Фронтекс обяви в петък пред "Ройтерс", че ще изпрати служители във Финландия, за да помогнат за опазването на границата.

Министърът на финансите на Финландия Рика Пура от антиимигрантската партия на финландците заяви в четвъртък, че страната ѝ е готова да затвори всички пропускателни пунктове на руската граница, ако е необходимо.

Финландският омбудсман за недискриминация тази седмица каза, че Хелзинки все още има задължение съгласно международните договори и правото на ЕС да позволява на търсещите убежище лица да търсят закрила.

Българин е депортиран след опит да влезе пеш от Финландия в Русия

Българин е депортиран след опит да влезе пеш от Финландия в Русия

Финландски граждани са озадачени, а на българина му е забранено да влиза във Финландия за три години