Финландия реши да предприеме по-строги ограничителни мерки заради увеличаването на търсещите убежище и нелегалната миграция и планира да затвори контролно-пропускателния пункт на границата с Русия от 16 ноември. За това пишат финландските медии. Не е ясно дали ще бъдат затворени всички 9 ГКПП

Финландските власти планират да затворят контролно-пропускателните пунктове на границата с Русия в четвъртък, 16 ноември, съобщават Helsingin Sanomat и Ilta-Sanomat, позовавайки се на източници.

Изданията отбелязват, че днес е трябвало да има пресконференция на шефа на МВР Мари Рантанен, на която да обяви предприетите ограничителни мерки, но тя е била отменена. Според източници на Helsingin Sanomat причината е влошаването на ситуацията на границата и затова властите са решили да подготвят по-строги ограничения за утре.

Ilta-Sanomat пише, че правителството ще затвори като минимум граничните пунктове и ще ограничи движението по границата.

"Поради променената ситуация решихме да вземем по-строго решение от очакваното и предложението трябва да бъде записано утре. Това ще стане утре, всичко вече е договорено", каза един от източниците на вестника.

Към момента не е ясно дали се предвижда затваряне на всички или част от ГКПП-тата на източната граница, пишат изданията.

На границата между Финландия и Русия има девет контролно-пропускателни пункта. Полковникът от Генералния щаб на финландската гранична охрана Мико Лемус отбеляза, че напоследък броят на търсещите убежище от финландските власти се е увеличил значително.

Финландия се бори със засилен мигрантски натиск по границата с Русия

Финландия се бори със засилен мигрантски натиск по границата с Русия

Те идват на граничните пунктове, без да разполагат с необходимите документи

Предимно хора от Африка и Близкия изток се опитват да влязат във Финландия през границата с Русия - предимно Йемен, Ирак и Сомалия, каза той. Поради нарастващия брой пристигащи, които искат убежище, финландските власти решиха да въведат ограничителни мерки.

Хелзинки отбеляза, че много от тях нямат необходимите документи за влизане в страната. Поради това от 15 ноември Финландия забрани влизането на територията си на велосипеди през пътните ГКПП Ваалимаа, Нуйямаа и Иматра (съответстващи на ГКПП Торфяновка, Брусничное и Светогорск от руска страна).

Българин е депортиран след опит да влезе пеш от Финландия в Русия

Българин е депортиран след опит да влезе пеш от Финландия в Русия

Финландски граждани са озадачени, а на българина му е забранено да влиза във Финландия за три години