Финландският президент Саули Нийнистьо призова руския си колега Владимир Путин за незабавно прекратяване на огъня в Украйна и евакуацията на цивилните по хуманитарни коридори. Това обсъдиха двамата по време на едночасов телефонен разговор в петък, съобщи "Ройтерс".

Финландия, която не е член на НАТО, споделя дълга сухопътна граница с Русия и отдавна се стреми да поддържа добри работни отношения. Но инвазията на Русия в Украйна предизвика обществен дебат във Финландия дали страната да се присъедини към Алианса.

Финландският президент: Финландия може да реши да се присъедини към НАТО

Финландският президент: Финландия може да реши да се присъедини към НАТО

С оглед на руското нахлуване в Украйна...

"Президентът Нийнистьо подчерта необходимостта от установяване на незабавно прекратяване на огъня и гарантиране на безопасната евакуация на цивилни по хуманитарните коридори", се казва в изявление на офиса на президента.

Опитите за установяване на местно прекратяване на огъня, най-вече в пристанищния град Мариупол, досега предимно са се проваляли.

В разговора също така е била обсъдена  необходимостта от гарантиране на безопасността на украинските атомни електроцентрали и каза на руския президент, че влошаващото се човешко страдание оказва силно влияние върху западните възгледи за Русия.

Ниинисто по-рано в петък също разговаря с президента на Украйна Володимир Зеленски и по-късно написа в "Туитър", че "прави всичко възможно за мира". Финландският лидер е "потвърдил готовността на президента Зеленски да говори директно с президента Путин", се казва в изявлението на президентството.

Захарова заплаши с отговор на приемане на Швеция и Финландия в НАТО

Захарова заплаши с отговор на приемане на Швеция и Финландия в НАТО

Финландският премиер Санна Марин заяви в парламента, че има готовност да кандидатства за членство в НАТО

Нийнистьо каза в четвъртък, че е получил няколко искания, включително от германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, да говори директно с Путин.

Москва описва действията си в Украйна като специална операция за разоръжаване на съседа и свалянето на лидери, които нарича неонацисти. Украйна и нейните западни съюзници наричат ​​това неоснователен предлог за нахлуване в страна с 44 милиона души.

Финландия и Швеция отрязаха Русия за предупрежденията да не се присъединяват към НАТО

Финландия и Швеция отрязаха Русия за предупрежденията да не се присъединяват към НАТО

Двете страни няма да се съобразяват с Москва

В петък руските сили, нападащи Киев, се прегрупираха северозападно от украинската столица, показаха сателитни снимки, което според Великобритания може да е подготовка за нападение на града до дни.