Финландия няма да отваря и след 14 януари контролно-пропускателните пунктове на границата с Русия. Това стана ясно от думите на финландския вътрешен министър Мари Рантанен, цитирана от ТАСС.

На въпрос дали източната граница на скандинавската страна ще остане затворена, тя отвърна, че "така трябва да бъде".

Министърът отбеляза, че няма промяна в ситуацията с мигрантите по границата с Русия, така че "има риск Русия да продължи подобни дейности, ако границата бъде отворена".

Финландският премиер Петери Орпо на свой ред потвърди, че Хелзинки няма да отвори отново граничните пунктове след 14 януари.

Финландия: Руската охрана вероятно е замесена във вълната от мигранти

Финландия: Руската охрана вероятно е замесена във вълната от мигранти

На ГКПП Сала пристигнаха на велосипеди 41 мигранти днес

"Според информацията, с която разполагам, нищо в Русия не се е променило. Смятам, че оценката на заплахата остава същата и подчертава необходимостта от по-нататъшни действия ", заяви той.

Орпо допълни, че се очаква финландското правителство да вземе решение по въпроса през следващите няколко дни.

Финландия затвори всички контролно-пропускателни пунктове за превозни средства на границата си с Русия между 30 ноември и 14 декември 2023 г. Впоследствие това бяха отворени два пропускателни пункта, но границата беше затворена отново за период от 15 декември 2023 г. до 14 януари 2024 г., поради подновен приток на мигранти от трети страни.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова по-рано предупреди, че ходът на Финландия създава нови разделителни линии в Европа и Москва ще отговори на тези действия след междуведомствени консултации.

Финландия слага бариери на границата си с Русия

Финландия слага бариери на границата си с Русия

Хелзинки затваря четири от пропускателните си пунктове със съседската страна