Финландското правителство в полунощ срещу четвъртък (времето съвпада с българкото) възобнови работата на контролно-пропускателните пунктове Ваалимаа и Ниирала на границата с Русия за един месец. Това съобщиха от пресслужбата на финландското правителство.

На финландско-руската граница има общо осем контролно-пропускателни пункта, останалите шест ще бъдат затворени до 14 януари 2024 г. "Гранично-пропускателните пунктове ще останат затворени, с изключение на контролно-пропускателните пунктове Ваалимаа и Ниирала, които ще бъдат отворени за движение в четвъртък, 14 декември", съобщава пресслужбата. Това решение на правителството е в сила до 14 януари 2024 г., се уточнява в съобщението.

Молби от лица, търсещи международна закрила на сухопътната граница с Русия, ще се приемат на действащи ГКПП, допълват от МВР на страната.

Както Мико Лехмус, представител на финландската гранична охрана, изясни на брифинг за пресата на 12 декември, Финландия реши да отвори именно тези гранично-пропускателни пунктове, тъй като те са най-удобни за хора, живеещи от двете страни на границата и периодично посещаващи роднините си . Освен това тези пунктове са най-подходящи за дипломатически и товарен транспорт, смята той.

Припомняме, че Финландия затвори цялата си граница с Русия на 28 ноември за пътници за две седмици в опит да спре необичайно големия поток от търсещи убежище оттам. Според правителството и неговите съюзници напливът е оркестриран от Москва, съобщава "Ройтерс".

На 22 ноември Финландия реши да затвори всичките си гранични пунктове с изключение на един за пътници от Русия.

Около 900 търсещи убежище от Кения, Мароко, Пакистан, Сомалия, Сирия, Йемен и др. са влезли във Финландия от Русия през ноември, което е увеличение спрямо по-малко от един на ден преди, според финландската гранична охрана.

Финландия отказа да екстрадира в Украйна руски националист

Финландия отказа да екстрадира в Украйна руски националист

Съдът не е намерил основания за задържането му