Финландия не планира да се присъедини към НАТО в близко бъдеще, но е готова да застане до своите европейски съюзници и Съединените щати, като наложи строги санкции на Русия, ако тя нападне Украйна. Това заяви в сряда финландският премиер Санна Марин, цитирана от "Ройтерс".

"Това ще има много съществено въздействие и санкциите ще бъдат изключително строги", потвърди Марин.

Припомняме, че по-рано това заяви и външният министър Пекка Хаависто.

Финландия не се готви да се присъедини към НАТО

Финландия не се готви да се присъедини към НАТО

Такава позиция изрази външният министър на страната

"Финландия не обсъжда с НАТО присъединяване, нито пък й предстои такъв проект. Политиката на Финландия в областта на сигурността остава непроменена", заяви Хаависто. 

Интересът на Финландия и Швеция към членство в НАТО се превърна в тема на международен дебат тази седмица, когато официални представители на Русия и САЩ проведоха разговори за политиката за сигурност в Женева.

В четвъртък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън намекна в интервю за MSNBC, че Финландия иска да се присъедини към НАТО, след като в сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред репортери, че Русия ще разглежда такава крачка като "инструмент за конфронтация".

Финландия: Решението за членство в НАТО е в нашите собствени ръце

Финландия: Решението за членство в НАТО е в нашите собствени ръце

В отговор на претенциите на Москва…

В началото на месеца обаче, Марин каза, че страната трябва да запази възможността да кандидатства за членство в НАТО сега, когато военното сътрудничество с Европейския съюз се засилва.

Действията на Русия срещу Украйна бяха остро критикувани от лидерите на редица държави.