Финландия отрече ​​съобщенията, че Полша изпраща експерти, за да помогнат за разрешаването на ситуацията на границата с Русия. Това съобщават от кабинета на президента Саули Нинистьо, цитирани от "Ройтерс".

"Военното сътрудничество, свързано с граничната ситуация, не е било обсъждано между президентите", се казва в изявлението. 

По време на неотдавнашното посещение на президента Ниинистьо в Полша бяха обсъдени проблемите на граничната сигурност като цяло, както и обменът на информация и опит между граничните власти, например чрез дейностите на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex.

Кремъл настръхна срещу план на Полша да изпрати войници на руско-финландската граница

Кремъл настръхна срещу план на Полша да изпрати войници на руско-финландската граница

Това би било непровокирано и неоправдано

Припомняме, че по-рано Кремъл предупреди, че заявено намерение на Полша да изпрати "войници" на границата на Финландия с Русия може да разпали напрежение и Москва го разглежда като заплаха.

Полша изпраща "екип от военни съветници" във Финландия в отговор на "официална молба за съюзническа подкрепа в лицето на хибридна атака на финландската граница", обяви по-рано ръководителят на Бюрото за национална сигурност на Полша Яцек Сивиера в социалната мрежа "Екс".

"Екип от военни съветници ще предостави информация на място за сигурността на границата, също и в оперативно отношение", посочи той.

Финландия получава повече служители от Frontex за границата ѝ с Русия

Финландия получава повече служители от Frontex за границата ѝ с Русия

Ще бъдат разположени 50 служители на граничната охрана и друг персонал, заедно с оборудване

Финландия затвори границата си с Русия след внезапна вълна от пристигащи бежанци, която според Хелзинки е била организирана от Москва - обвинение, което Русия отрича.

Във връзка с възможното разполагане на войски на Полша на границата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви: "Това е абсолютно излишна мярка за гарантиране на сигурността на границата, защото там няма заплаха".

"Финландците трябва ясно да осъзнаят, че това ще представлява заплаха за нас - увеличаване на концентрацията на военни части по нашите граници", подчерта той и допълни, че всяко планирано разполагане на военни части би било непровокирано и неоправдано.

Финландия затваря всички гранични пунктове с Русия, с изключение на един

Финландия затваря всички гранични пунктове с Русия, с изключение на един

Поради сериозна заплаха за националната сигурност