Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен възнамерява да се кандидатира за генерален секретар на НАТО, съобщава италианският в. "Република".

Изданието отбелязва, че това е възможно, в случай че фон дер Лайен не бъде преизбрана за шеф на ЕК.

Авторът на публикацията подчертава, че фон дер Лайен може да бъде идеален кандидат за САЩ, "защото потенциалните алтернативи не са съвсем убедителни".

Днес предстои Фон дер Лайен да посети Канада и САЩ. Това пътуване може да се разглежда в контекста на евентуалното издигане на нейната кандидатура за поста генерален секретар на НАТО, пише изданието.

По-рано представителят на Европейската комисия Кристиан Виганд заяви, че до лятото на тази година в Хага трябва да бъде открит Международният център за събиране на "доказателства за престъпления в Украйна". Фон дер Лайен обяви създаването на центъра в началото на февруари. Съвместен екип от следователи под егидата на "Евроджъст" ще участва в координирането на събирането на доказателства.

Столтенберг остава начело на НАТО до октомври
Обновена

Столтенберг остава начело на НАТО до октомври

Първоначално бе съобщено, че мандатът му ще бъде удължен до април 2024 г.

През февруари беше съобщено, че НАТО ще удължи мандата на настоящия генерален секретар Йенс Столтенберг до  април 2024 г. поради неговите "изключителни постижения" и за да се гарантира стабилността на военния съюз по време на продължаващата война в Украйна.

Впоследствие обаче тази информация бе опровергана и говорител на Алианса уточни, че Столтенберг ще приключи мандата си, както е планирано - през октомври тази година.

Като възможни кандидати за поста се спрягат също имената на премиера на Испания Педро Санчес и министъра на отбраната на Великобритания Бен Уолъс.

Столтенберг размисли и остава начело на НАТО още година

Столтенберг размисли и остава начело на НАТО още година

Заради войната в Украйна