Губернаторът на Минесота и кандидат за вицепрезидент на САЩ Тим Уолц, когото кандидатът за държавен глава Камала Харис избра за свой партньор, е най-бедният участник в предизборната надпревара. Това съобщават Bloomberg и Forbes.

Според оценката на двете издания личното състояние на Уолц достига малко над 1 млн. долара.

Той е по-близо до капитала на средния американец, отколкото останалите кандидати: състоянието на средния жител на САЩ се оценява на около 540 хил. долара, отбелязва Forbes, като се позовава на изчисления на Федералния резерв на САЩ и Университета на Уисконсин, извършени през 2019 г.

В изследването са взети предвид пенсиите и обезщетенията от социалното осигуряване, както и други активи.

Според данъчните деклараци на Уолц от 2019 г., когато той все още е бил конгресмен, нито той, нито съпругата му Гуен притежават акции или облигации. Семейство Уолц не притежават и жилище: резиденцията им с пет спални в Манкито, Минесота, те продават малко след като Тим Уолц става губернатор, пише Forbes.

Според изданието няма данни Уолц да има бизнес или други доходи, различни от губернаторската му заплата. Той получава 149 000 долара годишно.

Защо Мичиган и Уисконсин са важни и за Камала Харис, и за Доналд Тръмп

Защо Мичиган и Уисконсин са важни и за Камала Харис, и за Доналд Тръмп

Доналд Тръмп спечели и двата щата преди осем години

Почти всички доходи на Уолц се получават от държавните пенсии, които получават от години заради своята държавна и военна служба. 

В същото време състоянието на Харис, която също дълги години е работила на държавна служба като прокурор, главен прокурор на щата и сенатор, преди да стане вицепрезидент, Форбс оценява на 8 млн. долара.

Част от тези пари тя получава благодарение на дейността на съпруга си Дъг Емхоф, който работи като адвокат в областта на развлекателната индустрия, преди да приеме задълженията на първия джентълмен на САЩ.

Харис събра 310 милиона долара през юли в подем на кампанията й

Харис събра 310 милиона долара през юли в подем на кампанията й

Повече от 200 милиона долара от 310-те милиона долара са дошли през първата седмица след подкрепата на Байдън за Харис

Състоянието на кандидата на републиканците и бивш президент на САЩ Доналд Тръмп се оценява от Forbes на около 4,8 млрд. долара, което го прави най-богатият в надпреварата. Избраният от него кандидат за вицепрезидент, сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс, разполага със състояние от около 10 млн. долара, посочва списанието.

Forbes оценява състоянието на независимия кандидат за президент Робърт Кенеди-младши, племенник на убития бивш президент Джон Ф. Кенеди, на около 15 млн. долара.

Партньорката му Никол Шанахан е бивша съпруга на съоснователя на Google Сергей Брин, чието състояние Forbes оценява на 130,6 млрд. долара. Брин заема осмо място в класацията на най-богатите хора на планетата според изданието.

Тръмп: Камала и Уолц са най-радикалният ляв дует в американската история

Тръмп: Камала и Уолц са най-радикалният ляв дует в американската история

Кампания за Белия дом

На 6 август Демократическата партия на САЩ официално номинира Камала Харис за свой кандидат за президент. Същевременно тя обяви, че неин партньор в изборите ще бъде Уолц.

Преди това сегашният президент Джо Байдън отказа да се бори за втори мандат.

Байдън заяви в телевизионно обръщение към нацията, че е решил да пожертва личните си амбиции в името на "спасяването на демокрацията" в САЩ и да предаде "щафетата на ново поколение" сред демократи в лицето на вицепрезидента Камала Харис.